Een antwoord op 5 vragen over kachels en haarden
1. Kan je een goedwerkende kachel van twintig jaar oud nog veilig gebruiken?
Vraag: “We hebben een gasketel van zo’n twintig jaar oud. We laten deze jaarlijks nakijken en reinigen. Nu beweert onze technicus dat het toestel niet meer gekeurd kan worden gezien de ouderdom. Zijn we aan vernieuwing toe of kunnen we onze goedwerkende kachel nog enige tijd (veilig) gebruiken?”
Antwoord: “Er is geen verplichting om individuele gaskachels te keuren of zelfs te onderhouden. Als je bestaande gaskachel nog in goede staat is, kan je die verder gebruiken. Een jaarlijks onderhoud blijft een goed idee”, weet Dirk Verbeeck van Kamp C, het centrum duurzaam bouwen en wonen in de provincie Antwerpen.
“Zorg in elk geval voor voldoende verluchting van de ruimte waar je kachel staat. Oudere woningen hebben doorgaans een spontane ongecontroleerde ventilatie (de lucht die langs spleten en kieren naar binnen kan). Sommige werken kunnen die spontane ventilatie doen verminderen, zoals het uitvoeren van spouwisolatie, nieuw schrijnwerk of nieuwe rolluiken. Let in dat geval zeker op die verluchting.”
2. Moet je de afvoerbuizen van een gashaard isoleren?
Vraag: “De afvoerbuizen van onze gashaard bevinden zich achter brandvrije platen. Moeten we de afvoerbuizen isoleren en waarom (niet)?”
Antwoord: “Ik raad je aan om ze te isoleren zodat de warmte van de schouwbuis geen nadelige invloed heeft op de omliggende materialen”, adviseert Emiel Denies van BVBA émiel. “Bovendien bevordert een geïsoleerde schouwbuis de natuurlijke trek van de volledige schouw.”
3. Voor wie zijn de reinigingskosten van de schouw als je huurt?
Vraag: “Zijn de kosten voor het reinigen van de schouw van een hopen haard in een huurhuis voor de eigenaar of voor de huurder?”
Antwoord: “De huurwet stelt dat je als huurder verantwoordelijk bent voor het onderhoud en reinigen van de schoorsteen”, zegt de bouwsite Livios. “Eventuele gebreken of herstellingen aan de schoorsteen zijn voor de eigenaar.”
4. Kan je een houtkachel makkelijk door een pelletkachel vervangen?
Vraag: “We willen onze houtkachel vervangen door een pelletkachel vanwege het milieu en om te besparen op onze verwarming. Kunnen we makkelijk overschakelen?”
Antwoord: “De installatie van een pelletkachel kan vrij vlot verlopen, maar toch zijn er enkele aandachtspunten”, vertelt Stijn Gheysen van Dialoog vzw, steunpunt duurzaam bouwen en bewust wonen.
“De afvoer van de rookgassen moet correct en veilig kunnen gebeuren. Dit laat je best over aan een vakman. Kies voor een kachel met een rechtstreekse aansluiting op de buitenlucht. Zo vermijd je het aanzuigen van koude binnenlucht in de woning.”
“Bij een pelletkachel wordt vaak gebruik gemaakt van een ventilator om de warmte beter en sneller in de ruimte te kunnen verspreiden. Deze ventilator kan voor geluidshinder zorgen. Best ga je ergens een brandende pelletkachel bekijken om zelf het geluid te kunnen beoordelen. Maar er bestaan ook pelletkachels met een uitschakelbare ventilator of zelfs zonder (elektrische) ventilator.”
“Een tweede bron van geluidshinder kan komen van de ventilator die helpt om de rookgassen af te voeren. Maar wanneer je een goed rookkanaal hebt met voldoende trek dan zal de ventilator voor het afvoeren van de rookgassen bijna niet gebruikt worden. Ook hier is dus een correcte plaatsing van de schoorsteen van groot belang.”
5. Hoe ziet het vlammetje van een propaangashaard eruit?
Vraag: “We verbouwen in een buurt waar geen aardgasaansluiting mogelijk is. We willen graag een gashaard installeren en hebben daarom een gastank op propaan aangevraagd. Maar klopt het dat de vlammetjes van propaan eerder blauw kleuren dan warmgeel?”
Antwoord: “Het vlammetje van een propaangashaard ziet er hetzelfde uit als het vlammetje van een gashaard op aardgas", zegt Yonca Gungor van Primagaz. “De kleur van het vlammetje is natuurlijk ook afhankelijk van de stand waarin de haard staat. Het is waarschijnlijk wel handig om eens binnen te springen bij een lokale gashaardenverdeler, zodat je zelf ziet hoe de vlammetjes er daadwerkelijk uitzien.”
Bron
Livios
Bron
Livios
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.