Geen vast werk? Geen huurcontract!

Kandidaat-huurders moeten steeds vaker aantonen dat ze een vast contract hebben. Interimcontracten komen er niet meer in. Dat schrijft De Standaard. "Mag niet", volgens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, "Part of the job", zeggen dan weer de Vlaamse vastgoedmakelaars. Kandidaat-huurders zonder vast werk krijgen het moeilijk en moeilijker.

"Even naar je werk bellen"
Verhuurders vragen vaker aan geïnteresseerde huurders om te bewijzen dat ze een contract van onbepaalde duur hebben. "Of ze vragen naar het telefoonnummer en adres van je werk. Zodat ze even kunnen bellen om te zien of je daar echt vast aan de slag bent", vertelt Geert Inslegers van de Huurdersbond aan De Standaard.

"Discriminatie"
"Door de economische crisis willen verhuurders zeker zijn dat ze een huurder vinden die elke maand kan betalen", vertelt Jozef De witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. Maar een vast contract vragen, kan niet. "Discriminatie", aldus De Witte.

"Mag niet"
Katelijne D'Hauwers van het Algemeen Eigenaarssyndicaat beaamt: "Een verhuurder mag een kandidaat-huurder wel vragen om zijn inkomen te bewijzen. Maar voorwaarden opleggen over het soort contract, mag niet."

"Verplichte controle"
De Vlaamse vastgoedmakelaars (CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) beklemtonen in een reactie dat ze verplicht zijn "de bestendigheid van het inkomen en dus ook de solvabiliteit van de huurder te controleren. Een dergelijke controle is in geen geval bedoeld om de toegang van zwakke huurders tot de private huurmarkt te bemoeilijken en is bijgevolg nooit discriminerend. Deze controle behoort trouwens tot de burgerrechtelijke en deontologische verplichtingen van de vastgoedmakelaar."

"Weegt door"
"Daarmee keurt de sector een automatische uitsluiting van kandidaat-huurders zonder vast contract echter niet goed." Wel benadrukken de Vlaamse vastgoedmakelaars dat het in bepaalde dossiers kan doorwegen in de definitieve selectie door de verhuurder.

Beterschap op komst?
In het weekblad Humo (3796/23) verscheen een tijdje geleden getuigenissen van enkele jonge starters op de arbeidsmarkt. Hun conclusie: "Vaste contracten zijn niet meer van deze tijd." Stof tot nadenken. Al is er op beide fronten beweging: enerzijds met het huurgarantiefonds vanaf 2014, anderzijds met een wet die vanaf 1 september dit jaar uitzendkrachten beter moet beschermen.

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons