Is je woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor echt voordelig?
Een Sociaal Verhuurkantoor (SVK) huurt woningen van private eigenaars en verhuurt die aan mensen die het moeilijk hebben om zelf een betaalbare woning te vinden. Huurders worden begeleid terwijl het voor eigenaars een interessant alternatief kan zijn om hun woning zorgeloos te verhuren met gegarandeerde huuropbrengsten. Althans zo ‘verkopen’ de sociale verhuurkantoren het, maar is het dat ook?
Er worden momenteel tussen de 1000 en 1500 woningen verhuurd via sociale verhuurkantoren. En dat is best wel weinig. Als vastgoedinvesteerder is het misschien niet evident om je woning voor negen jaar lang uit te besteden, want dat is een strikte voorwaarde die gesteld wordt.
Brengt het dan wel voldoende op? En krijg je je woning wel in zijn oorspronkelijke staat terug?
Ontzorging
Rendabel of niet: je woning aan een sociaal verhuurkantoor verhuren, bespaart je heel wat zorgen. Zo maakt het SVK een plaatsbeschrijving van je woning op en neemt het je heel wat administratieve taken uit handen, zoals het regelen van een brandverzekering. Daarnaast zoeken zij een huurder voor je woning en stellen ze het huurcontract op. Ook de organisatie van eventuele onderhouds- of herstellingswerken in opdracht van de huurder neemt het SVK voor zijn rekening. Bovendien waken ze over de staat van je woning en begeleiden ze de huurder in zijn rechten en plichten volgens de (ver)huurwetgeving. Het belangrijkst voor jou is dat je via een sociaal verhuurkantoor altijd zeker bent dat de centen op tijd op je rekening gestort worden, ook al is er geen huurder of betaalt de huurder te laat.
De keerzijde van de medaille
Dat klinkt dus heel positief maar het is niet al goud dat blinkt. Vooral het financiële plaatje slaat voor heel wat vastgoedinvesteerders tegen. De huurprijs via een SVK kan namelijk tot 15 procent lager liggen dan op de particuliere markt. En als de eventuele huurders van je woning amper of geen inkomen hebben, wordt een minimale huurprijs gehanteerd. Een sociaal verhuurkantoor werkt bovendien met contracten van negen jaar waardoor je je woning dus negen jaar lang uit handen geeft.
En toch
Toch biedt het heel wat voordelen om je woning via een sociaal verhuurkantoor te verhuren. Zo ben je negen jaar lang zeker van verhuurinkomsten waarop je niet belast wordt. Je vermijdt langdurige leegstand van je woning en bijkomende leegstandsheffing. En je bent er zeker van dat je je woning in originele staat terugkrijgt – daar staat het SVK voor in – iets wat op de particuliere markt niet gegarandeerd is. Als verhuurder via een SVK heb je ook recht op premies zoals de verbeterings- en renovatiepremie en geniet je van belastingvermindering mocht je je woning renoveren.
Verhuur je een nieuwbouwwoning? Dan heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 12%. En je las het misschien al maar nu de registratierechten hervormd worden, kan dat voor jou ook interessant zijn. Zo betaal je slechts 7% registratierechten in plaats van 10%. Tenminste als je binnen de drie jaar een contract met een sociaal verhuurkantoor afsluit.
Als je dus kan leven met een verminderde verhuurprijs voor je woning, is verhuren via een sociaal verhuurkantoor dus absoluut de moeite waard!
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.