Mag je zomaar je woning verhuren via Airbnb?

Dankzij Airbnb kun je online een kamer, appartement of volledig huis voor één of meerdere dagen huren. Wereldwijd zijn er al meer dan 60 miljoen overnachtingen in 191 verschillende landen geboekt. Van een studio voor één nacht tot een kasteel voor een week.

Heb jij ook een kamer die je graag aan toeristen wilt verhuren? Lees dan snel even dit artikel! 

De gedeelde economie is erg hot. We delen auto’s, werkplekken, groentetuintjes en via Airbnb zelfs onze eigen woningen. 

Wetten en regels

Wil jij ook een centje bijverdienen? Uiteraard hangen daar verschillende wetten aan vast. Helaas verschillen die van land tot land. In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen, soms ben je zelfs verplicht om toeristentaks te innen en af te dragen. We scheppen wat duidelijkheid. 

Het Vlaams Logiesdecreet regelt de verhuur van een kamer of woning aan toeristen. Ook als je via Airbnb wilt verhuren, val je onder het decreet en moet je je aan een aantal regels houden. Zo zijn er onder andere minimumeisen op vlak van brandveiligheid, hygiëne en comfort. 

Volgens notaris.be ben je enkel verplicht om een melding te doen bij het Departement Internationaal Vlaanderen (Dienst Toeristische Logies) als je maximaal 2 kamers voor maximaal 8 gasten verhuurt. Een vergunning is dus pas nodig bij 3 of meer kamers, voor 9 of meer toeristen. 

Onderverhuren is nagenoeg altijd verboden. Je kunt dus enkel een kamer of gastenverblijf via Airbnb aanbieden als je zélf de eigenaar bent. 

Op fiscaal vlak is er vandaag nog wat onduidelijkheid. In principe ben je verplicht om de inkomsten aan te geven op je belastingbrief. Wie regelmatig verhuurt, zal zich zelfs moeten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. 

Bron: Hebbes

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons