Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Nieuw: labelpremie voor nieuwe eigenaars


Heb je een renovatiewoning gekocht met energielabel E of F? Dan maak je in 2021 aanspraak op een labelpremie als je energiezuinig renoveert en de labelscore verhoogt tot C, B of A. Hoe beter je labelscore, hoe energiezuiniger je woning en hoe hoger de premie is die je ontvangt. Bij appartementen heb je recht op een premie als je een energielabel F, E of D omzet in een label B of A. Bovendien kan je vanaf volgend jaar een renteloze lening krijgen om je woning energetisch te renoveren, ongeacht je inkomen. Renoveer je een woning met energielabel E of F tot een label A? Dan kan je tot 60.000 euro renteloos lenen. Voor een upgrade tot label B of C is dat respectievelijk 30.000 en 15.000 euro.

Nieuw: premie voor zonnepanelen


Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen? Dan is er vanaf 2021 tot eind 2024 een nieuwe zonnepanelenpremie die voor jou interessant kan zijn. Je ontvangt 300 euro per kilowattpiek (kWp) voor een fotovoltaïsche installatie met een vermogen tot 4 kWp. Daar krijg je nog 150 euro per kWp bovenop als je een installatie met een vermogen van 4 tot 6 kWp installeert. De premie bedraagt dus maximaal 1.500 euro. De voorwaarden zijn dat het niet gaat om een uitbreiding van een bestaande installatie, dat een aannemer de zonnepanelen plaatst en dat de bouwaanvraag van je woning voor 1 januari 2014 is ingediend. Hou er wel rekening mee dat het premiebedrag van 2021 tot 2024 ieder jaar een beetje verlaagt.

Dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers verdwijnt


Ben je van plan om zelf je dak of zoldervloer te isoleren? Dan zet je er het best vaart achter: de Vlaamse regering heeft beslist dat de premie die je daar nu nog voor krijgt vanaf 1 januari 2020 verdwijnt. Als je in 2020 de nodige isolatiematerialen aankoopt, heb je nog recht op een tegemoetkoming van 2 euro per m². De voorwaarde is dat je isolatie een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W behaalt en dat je er het dak van een bestaand huis of appartement mee isoleert dat voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten.

Heel wat blijvers


Wil je je dak of zoldervloer isoleren maar laat je de werken uitvoeren door een aannemer? Dan kan je daar volgend jaar nog dezelfde premie voor krijgen als in 2020. Dat geldt trouwens ook als je je buitenmuur via de binnen- of buitenkant, spouwmuren, vloer of kelderplafond laat isoleren of als je hoogrendementsglas laat plaatsen. Zolang je er een aannemer voor inschakelt en de materialen aan de vereiste isolatienormen voldoen, heb je recht op een even hoge premie als in 2020. Ook als je een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler (of, als beschermde afnemer, een condensatieketel) wil plaatsen, kan je nog steeds aanspraak maken op een energiepremie, al zijn de voorwaarden wat specifieker geworden. Aan de totaalrenovatiebonus en de burenpremie verandert er niets.

Opgelet: Deze regeling is pas definitief na goedkeuring van de Vlaamse Regering.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer

Op deze manieren herken je een draagmuur in je woning

Je woning telt ongetwijfeld heel wat muren, maar hoe herken je nu de draagmuren? Als je er wil gaan uitbreken is het belangrijk om te weten, welke je zonder problemen kan verwijderen en welke niet. Wij geven je alvast mee hoe je kan herkennen welke muren essentieel zijn en welke je kan slopen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons