Verhuurders grijpen kans om meer dan twee maanden waarborg te vragen

Staat u op het punt een woning te verhuren, dan kunt u de huurder een waarborg vragen. Daarmee kunt u de eerste kosten opvangen als de huurder schade berokkent of nalaat de huur te betalen. Betaalt de huurder die waarborg in contanten dan mag die, op enkele uitzonderingen na, maximaal twee maanden huur bedragen. Veel verhuurders vinden dat te weinig.
Korfine, een verzekeringsmakelaar uit Kortrijk, kwam met een alternatief voor de dag dat bij de verhuurders aan populariteit blijft winnen. De huurwaarborg van Korfine is in feite een kapitalisatiebon (tak26-levensverzekering) van de verzekeraar P&V. Dat geldt althans voor onlangs afgesloten contracten. Want tot eind vorig jaar ging Korfine in zee met Ergo, een andere verzekeraar. Korfine is dus zelf geen verzekeringsmaatschappij, maar is voor deze contracten een ‘underwriter’, een bedrijf dat de verzekeringsproducten voor P&V opvolgt en beheert en daar een vergoeding voor opstrijkt.

Omzeilen

Met de Korfine-huurwaarborg hebben de verhuurders een manier om de 
wettelijk begrensde huurwaarborg van twee maanden huur te omzeilen. ‘De bovengrens van twee maanden huur geldt alleen voor stortingen in contanten, niet als de huurwaarborg wordt belegd in een verzekeringsproduct’, zegt Maarten Dambre, professor contracten en vastgoedrecht (UGent).

Het Vlaams Huurdersplatform ontvangt regelmatig klachten over verhuurders en vastgoedmakelaars die de huurders vragen toch drie maanden huur als Korfine-waarborg te storten. Wettelijk valt daar weinig tegen in te brengen. ‘De eigenaars maken gebruik van een leemte in de wet die beter gedicht zou worden’, zegt Dambre. ‘De begrenzing van de huurwaarborg tot twee maanden huur is precies ingevoerd om het grondwettelijk recht op wonen niet in het gedrang te brengen.’

Volgens Katelijne D’Hauwers, directeur van de Verenigde Eigenaars, is de formule nochtans welkom. ‘Met twee maanden huur kom je nergens. Zeker niet als je tegen de huurder moet procederen. Huurachterstal en huurschade gaan vaak ook samen.’

Toch beweert de CEO van Korfine, Patrick Boterbergh, bij hoog en bij laag dat het gros van de verzekeringscontracten die hij beheert slechts twee maanden huur betreft. ‘Je mag niet vergeten dat het aanbod aan huurwoningen te klein is. Eigenaars pikken er sowieso de meest solvabele kandidaat uit. Dan zijn ze gerust en stellen ze zich tevreden met twee maanden huur.’

De gedelegeerd bestuurder wil niet kwijt hoeveel huurwaarborgen Korfine ondertussen beheert. ‘Het zijn er honderdduizenden. We werken samen met 2.000 van de 5.000 actieve vastgoedmakelaars in België. Ze krijgen een vergoeding van circa 25 eurocent per contract, en op voorwaarde dat ze er minstens tien aanleveren.’

Boterbergh is in vastgoedkringen geen onbekende. Hij is ook voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaams-Brabant Brussel. Volgens hem biedt de waarborg van Korfine het grote voordeel dat alles met gemak kan worden afgehandeld. ‘De eigenaar en de huurder moeten zich niet nodeloos verplaatsen naar een bank om daar een gemeenschappelijke rekening te openen. Alles wordt elektronisch geregeld.’

'Met twee maanden huur kom je nergens. Zeker niet als je tegen de huurder moet procederen.'

Katelijne D’Hauwers - directeur van de Verenigde Eigenaars

Miniem rendement

Voor de huurder zijn die contracten minder interessant. Hoewel er geen premietaks verschuldigd is, betaalt de huurder 0,14 procent instapkosten. Sinds begin dit jaar bedraagt de gewaarborgde rentevoet 0,15 procent. Daarop is 25 procent roerende voorheffing verschuldigd, zodat het reële rendement 0,11 procent bedraagt. Een winstdeelname is er niet. Tijdens het eerste jaar van de investering verdient de huurder dus niet eens de instapkosten terug.

Het rendement ligt flink lager dan dat op een spaarrekening. Uitstapkosten zijn nooit verschuldigd, ook niet als het huurcontract vóór de duurtijd van het verzekeringscontract (negen jaar) wordt beëindigd.

De eigenaar of makelaar kan de huurder niet verplichten de huurwaarborg van Korfine te onderschrijven. Wordt de huurder daartoe gedwongen, dan kan hij een klacht indienen bij de federale overheidsdienst Economie. ‘Als een vastgoedkantoor een verzekeringsproduct als huurwaarborg oplegt, bijvoorbeeld omdat de kandidaat-huurder de woning anders niet kan huren, dan kan dat gezien worden als een verboden koppelverkoop én als een agressieve handelspraktijk’, zegt woordvoerster Chantal De Pauw.

De jongste drie jaar ontving de Economische Inspectie daarover slechts drie klachten tegen vastgoedmakelaars. ‘In dat geval wordt een onderzoek ingesteld bij de vastgoedmakelaar, niet bij de verzekeringsfirma omdat het product zelf niet wordt betwist, wel de wijze waarop het dan verhandeld wordt’, aldus nog De Pauw.

Krijgt u als huurder zo’n Korfine-waarborg voorgeschoteld, dan staat het u vrij om dat voorstel af te wijzen.

Bron
Netto

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons