Verkoop je je nieuwbouwwoning?
Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen.
Dit kan echter wel eens voorkomen als je onverwachts een baan krijgt aangeboden in een andere stad, bijvoorbeeld. Maar wat moet je goed onthouden in het geval dat je op het onverwachts een nieuwbouwwoning moet verkopen?
- Vanaf wanneer kan je spreken van een nieuwbouwwoning?
- Verkoop onder btw-stelsel.
- Is de verkoop onder het btw-stelsel verplicht?
- Zijn er nog voorwaarden bij een verkoop onder het btw-stelsel?
Vanaf wanneer kan je spreken van een nieuwbouwwoning?
De term nieuwbouwwoning is maar een bepaalde periode geldig. Je kan van een nieuwbouw spreken tot uiterlijk 31 december van het 2de jaar volgend op het jaar van de 1ste ingebruikneming of de eerste inbezitneming.
Als de woning bijvoorbeeld voor het eerst gebruikt wordt in september 2018, dan wordt het tot 31 december 2020 als nieuwbouw gezien.
Na deze datum kan je niet meer spreken van een nieuwbouw en zijn de regels en wetten die we verder nog zullen bespreken niet meer van toepassing voor het huis in kwestie.
In dat geval geven we je graag nog wat extra uitleg over hoe je de verkoop van een normale woning best aanpakt.
Verkoop onder btw-stelsel
Het grootste verschil tussen een nieuwbouwwoning verkopen en een gewone woning verkopen is het verkopen onder een btw-stelsel.
Als de woning een nieuwbouwwoning is, kan je als eigenaar ervoor kiezen om ze te verkopen onder het btw-stelsel, waarbij men de koper bovenop de verkoopprijs 21% btw aanrekent in plaats van registratierechten.
Maar waarom zou je als verkoper kiezen voor een verkoop onder het btw-stelsel in plaats van een verkoop met registratierechten?
De btw die de verkoper bij het aankopen van de woning heeft betaald kan op die manier gerecupereerd worden. Verkopen onder btw is dus vooral interessant voor de verkoper.
Is de verkoop onder het btw-stelsel verplicht?
Als de woning als nieuwbouw wordt beschouwd, moet je kijken naar de “hoedanigheid van de verkoper.” Ben je als verkoper een beroepsoprichter, dan gebeurt de verkoop sowieso onder het btw-stelsel.
Als je als verkoper een particulier bent, dan heb je de keuze om het huis te verkopen met registratierechten of met btw.
Zijn er nog voorwaarden bij een verkoop onder het btw-stelsel?
Als je een nieuwe woning verkoopt, moet er op de bijhorende grond nog eens 21% btw betaald worden als de volgende voorwaarden vervuld zijn:
- Het gebouw moet verkocht worden onder het btw-stelsel.
- Zowel de grond als het gebouw moeten door dezelfde persoon worden verkocht.
- De grond wordt tegelijk met het gebouw overgedragen.
Als deze drie voorwaarden niet tegelijk zijn vervuld, dan zal je btw betalen op de constructie én registratierechten op de waarde van de grond.
Nuttige links voor jou
Kijk zeker eens verder op Oximo voor wat meer informatie over alle uitzonderlijke type woningen.
Als je wat meer te weten wil komen over wat er allemaal komt kijken bij het kopen en verkopen van bouwgrond helpen we je graag verder.
Heb je graag nog wat advies bij de verkoop van je woning? Neem dan zeker eens contact op met de vastgoedexperts van Oximo!
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.