Webtool berekent juiste huurprijs

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) heeft haar verhuurplan toegelicht. Het plan bundelt een aantal oude en nieuwe maatregelen die zowel huurders als verhuurders ten goede moet komen. De webtool huurschatter.be berekent een faire prijs voor een huur woning. 

Vlaams minister van Wonen, Freya Van den Bossche (sp.a)
'Een op de vijf Vlaamse gezinnen leeft in een huurwoning', stelt Van den Bossche. 'Een gezonde woningmarkt heeft dus ook een sterkte private huurmarkt nodig, met voldoende kwaliteitsvolle en betaalbare woningen voor huurders én een correct rendement voor verhuurders', klinkt het.

De minister vindt dat er in het verleden te weinig aandacht gegaan is naar de private huurmarkt en de focus teveel lag op eigendomsverwerving enerzijds en de sociale huurmarkt anderzijds. Volgens de Gentse politica is het aanbod op de private huurmarkt in Vlaanderen daardoor de voorbije decennia systematisch gedaald.

'Huurders zijn in toenemende mate mensen met een laag inkomen, wat voor verhuurders een groter risico inhoudt. Dat vertaalt zich onder meer in stijgende prijzen, desinvesteringen in de kwaliteit van de huurwoningen en een striktere selectie van huurders. Op macro-niveau is het gevolg een krimpende markt', meent Van den Bossche.

Maatregelen
Om de problemen aan te pakken lanceert de minister dinsdag haar Vlaams verhuurplan met bijhorende site(1) en communicatiecampagne. Het plan richt zich in essentie op de verhuurder, maar de maatregelen moeten volgens de minister ook de huurder ten goede komen.

De grootste nieuwigheid is dat sinds dinsdag op de site van het Vlaams Verhuurplan 'De huurschatter' terug te vinden is. Die moet huurders en verhuurders in staat stellen op een objectieve manier een faire markthuurprijs voor een woning te berekenen. Volgens Van de Bossche mist de private huurmarkt tot nu vaak transparantie. 'Huurders weten niet of de gevraagde huur fair is en potentiële verhuurder weten vaak niet wat ze voor hun eigendom kunnen vragen', meent de minister.

Van den Bossche lanceert verder ook een campagne om de sociale verhuurkantoren (svk) te promoten. Dat zijn door de Vlaamse overheid erkende verhuurkantoren die een woning doorverhuren aan mensen met een laag inkomen. Een svk neemt dan de hele papierenmolen op zich en garandeert de verhuurder een vast inkomen. 'De verhuurders blijven op die manier genieten van alle voordelen en zekerheden van uit de Woninghuurwet, en krijgen extra zekerheid', stelt de minister. 'De huur wordt altijd stipt betaald door het svk, zelfs wanneer de woning niet verhuurd is.'

Er gaat ook extra geld naar de premies voor sociale dakisolatie. Die moet het isoleren van huurwoningen van gezinnen in energiearmoede aanmoedigen. De verhuurder krijgt daarvoor een premie van 23 euro/m² en een belastingaftek van 30 procent op het resterende bedrag. Volgens Van den Bossche is de premie interessant omdat tegen 2020 alle huurwoningen sowieso geïsoleerd moeten zijn.

Vanaf begin volgend jaar gaat tenslotte ook het huurgarantiefond van start. Dat zal tussenbeide komen op het moment dat huurders wegens achterstallige huur uit een huis dreigen te worden gezet. Volgens Van den Bossche zorgt het huurgarantiefonds voor meer inkomenszekerheid voor de verhuurder en meer woonzekerheid voor de huurder. Elke private huurder zal zich bij het fonds kunnen aansluiten.

Bron:
https://www.tijd.be/r/t/1/id/9330382

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons