Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver!!!


Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. 

Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt.

Dan moet je er wel voor zorgen dat je zoveel mogelijk van je eigen stroom zelf verbruikt. Maar hoe?

Op die vraag bedachten we een antwoord toen duidelijk werd dat nieuwe installaties in combinatie met een slimme meter vanaf 2021 geen recht meer zouden hebben op een terugdraaiende teller, zegt Pieter Callebaut van IZEN, een bedrijf dat al meer dan 30 jaar zonnepanelen plaatst.
Huis batterij

Kleine, betaalbare batterij

Zonnepanelen produceren vooral stroom overdag, wanneer de meeste mensen niet thuis zijn. Toestellen als je was- en afwasmachine programmeren, is een stukje van de oplossing, maar het vangt je verbruik ‘s avonds niet op. 

Pieter Callebaut: Daarvoor is een batterij met beperkte opslagcapaciteit ideaal. Die is compact, betaalbaar, en slaat genoeg stroom op om je dagelijkse verbruik tijdens dalmomenten te dekken.

Één batterij van 2,2 kWh verhoogt het direct verbruik van 30 naar 50%. Koppel daaraan een tweede exemplaar, en dat wordt gemiddeld 62%. 

Reken daarbij het wegvallen van het prosumententarief, en je doet er je voordeel mee. Al onze installaties worden vandaag op die manier geplaatst.

Maar is een grote batterij niet beter?

Neen, zegt de specialist van IZEN. Die kost je een pak meer. Bovendien slaan ze meer elektriciteit op dan nodig wanneer er veel zon is, en te weinig om tijdens de winter meerdere dagen te overbruggen.

Ons uitbreidbaar batterijpakket van 2,2 kWh is 225 dagen per jaar helemaal opgeladen, en nog heel wat dagen voor 80%. Zo maximaliseer je je direct verbruik.

Dankzij  premies op zowel zonnepanelen als de thuisbatterij, doe je dat zonder grote meerkost en dus met een korte terugverdientijd.

Stroomoverschot kwijt?

Ook veel bestaande zonnepanelenbezitters kunnen zo’n kleine batterij koppelen aan hun installatie. Maar het teveel aan stroom die je installatie in de zomer produceert, ben je kwijt. 

Kwijt is veel gezegd, maar veel krijg je er niet voor wanneer je het injecteert op het net en dus verkoopt aan je energieleverancier. Die verkoopt ‘jouw’ stroom bovendien terug aan je buurman of andere klanten, aldus Pieter Callebaut.

Het zette IZEN aan het denken. Het bedrijf trok zijn Robin Hood-kostuum aan en zette stroomverdeler.be op poten.

Stroomverdeler is een platform waarop je je teveel aan geproduceerde stroom kan ruilen met mensen of bedrijven die stroom nodig hebben, zoals bijvoorbeeld Decathlon. Op die manier ga je niet mee in een oneerlijk systeem en het levert je ook nog eens meer op dan wanneer je je overtollige kWh ‘verkoopt’ aan je energieleverancier, besluit Pieter Callebaut.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer

Simpel uitgelegd: de onroerende voorheffing

Woningeigenaars krijgen hem elk jaar in de bus, het gevreesde aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing. Maar wat is dat nu precies en nog belangrijker, waar betaal je eigenlijk voor?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons