Een rolluik voor elke woning: 3 types

Je kiest uit drie rolluiksystemen: inbouw, opbouw en voorzet. Afhankelijk van nieuwbouw of renovatie is de keuze al wat beperkter.

Inbouwrolluiken
Bij dit type rolluik heb je een uitsparing nodig boven je ramen en deuren. Deze bevindt zich achter de gevelsteen en is afgewerkt met een omkasting. Vooral bij nieuwbouw is dit systeem een goede keuze. De uitsparing wordt meteen voorzien en alles zit netjes weggeborgen. Bij een renovatie komen er breekwerken aan te pas om tot hetzelfde resultaat te komen.

Vergeet de omkasting niet te isoleren met een kunststofplaat of minerale wol. Achteraf is dit heel wat moeilijker.

Opbouwrolluiken

Een systeem dat minder plaats inneemt dan het bovenstaande type. De uitsparing in de muur moet dus niet zo groot zijn. De rolluikkast en het raam vormen één geheel. De rolluik wordt achter het raamkozijn gemonteerd. Voorzetrolluiken

Dit type wordt geplaatst aan de buitengevel. Voor het raam dus. Twee verschillende plaatsingen zijn mogelijk:
 - ‘Op de dag’ -plaatsing: de omkasting staat net boven de ramen en deuren. Zichtbaar op de buitenmuur.
 - ‘In de dag’: de omkasting staat net voor het raamprofiel. Een gedeelte zit onder de buitenmuur. De achterzijde van de kast zit gedeeltelijk voor het glas. 

Materialen
De lamellen zijn verkrijgbaar in aluminium of pvc. Elk materiaal heeft zo zijn voordelen. Rolluiken uit pvc zijn goedkoper. Maar aluminium isoleert beter. Ook op gebied van veiligheid heeft aluminium een streepje voor.

Bron:
hebbes.be

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons