Achterstand bij behandeling renovatiepremies

De administratie van Wonen-Vlaanderen kampt met een achterstand in de behandeling van de Vlaamse renovatiepremie. Door de toevloed van het aantal vragen wordt de maximale doorlooptijd van zeven maanden niet altijd gehaald. Vooral in de provincie Antwerpen zijn er problemen, staat op de website van Wonen-Vlaanderen.

Met de Vlaamse renovatiepremie kunnen bewoners of verhuurders een deel (tot maximaal 10.000 euro) terugkrijgen voor renovatiewerken aan de woning. 

Wie een premie aanvraagt, krijgt normaal gezien van Wonen-Vlaanderen een melding of het dossier volledig is of niet. Als een dossier in orde is, wordt de premie in principe ook binnen een termijn van zeven maanden uitbetaald. 

Maar blijkbaar is er nu een piek in het aantal aanvragen. Door die piek kampt Wonen-Vlaanderen met een achterstand in de behandeling van dossiers en bepaalde uitbetalingen lopen vertraging op. 'Momenteel is er vooral in de provincie Antwerpen een probleem om deze termijnen te behalen', luidt het in een bericht op de website.

De Vlaamse ombudsman Bart Weekers heeft over de kwestie verschillende klachten ontvangen. Mensen klagen dat de overheid haar betalingsbelofte niet nakomt. Terechte klachten, meent Weekers. Hij ging in dialoog met Wonen-Vlaanderen. Daarop besliste Wonen-Vlaanderen om bepaalde brieven niet meer uit te sturen en om over de achterstand te communiceren.

Is het dossier in orde, dan krijgt men geen brief om dat te bevestigen maar is het eerstvolgende bericht na de ontvangstmelding een brief met het voorstel van berekening of de beslissing tot weigering. Ontbreken er wel documenten in het dossier, dan krijgt men daar wel nog bericht over.

Het is niet de eerste keer dat de renovatiepremie een piek in het aantal aanvragen kent. Zo was er bijvoorbeeld eind 2009 ook al een stormloop. Ook toen was er een achterstand in de behandeling van de dossiers.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons