Welke bescherming biedt de wet als je een woning laat bouwen?

Of het nu een appartement of een huis is; wie een sleutel-op-de-deurwoning bouwt, krijgt ongetwijfeld te horen over de wet Breyne. De woningbouwwet biedt de koper van een sleutelklare woning een uitgebreide bescherming op verschillende vlakken. En dat heeft toch zeker zo zijn voordelen voor de koper. Hoe ben je beschermd?

Bij een woning op plan, zogenaamde sleutel-op-de-deurwoningen verkoopt een projectontwikkelaar of bouwpromotor huizen of appartementen nog voordat er een bouwvergunning voor afgeleverd is. Jij hoeft er alleen vertrouwen in te hebben dat deze woning zo wordt gerealiseerd zoals staat vooropgesteld in het plan. Als koper kan je rekenen op de woningbouwwet, de wet Breyne, die alleen van toepassing is wanneer je met één aannemer – en dus niet met verschillende – in zee gaat. De wet Breyne moet volledig en correcte informatie verstrekken aan de koper.

Wat garandeert de woningbouwwet, de wet Breyne?
Volgens de wet Breyne moeten een aantal vermeldingen verplicht schriftelijk in de overeenkomst opgenomen worden. De wet Breyne garandeert de toekomstige eigenaar:
- een voorschot van maximum 5% op de totaalprijs te betalen
- een vooraf vastgestelde totaalprijs
- een verplichte oplevering in een voorlopige fase, en een jaar later als definitieve fase
- een verplicht voorziene waarborg mogelijk tot tien procent van de totaalprijs 

De wet Breyne garandeert ook dat er strenge aansprakelijkheidsregels op de bouwfirma berusten. Zo is de verkoper niet alleen aansprakelijk wegens verborgen gebreken. Ook de tienjarige aansprakelijkheid voor zware, zelfs zichtbare gebreken berust op hem.

Opgepast in deze gevallen
Sommige sleutel-op-de-deur-firma’s nemen de wet Breyne niet al te nauw. Wees extra waakzaam voor volgende mogelijke vragen van de bouwende partij.

Voorschot betalen
Het zou niet mogen maar toch moet je je voor deze vragen behoeden wanneer het op het betalen van een voorschot aankomt:
- Meer betalen dan de vooropgelegde 5%.
- Voorschot betalen, ook al staat er als voorwaarde opgenomen dat je eerst zeker moet zijn van een hypothecaire lening ,of wanneer de aannemer moet zeker zijn van de aflevering van een stedenbouwkundige vergunning.
- Voorschot betalen zonder een factuur te krijgen.
- Eist een promotor een voorschot hoger dan 5 procent, dan is ook een strafklacht tegen de promotor mogelijk, omdat de wet dan expliciet in een strafsanctie voorziet. 

Waarborg
Ook opgepast bij de waarborg. De wet voorziet hier geen echte oplossing daarvoor. De potentiële koper moet dit dus vooraf echt zelf controleren met welke firma hij in zee gaat. Gaat de promotor achteraf bijvoorbeeld failliet, dan zijn er weinig mogelijkheden om de reeds betaalde sommen terug te zien.

Wat als de wet Breyne niet wordt nageleefd?
Voldoet de overeenkomst niet aan de door de wettelijke voorwaarden, dan kan deze geheel of gedeeltelijk nietig worden verklaard, of geannuleerd. Omdat de nietigheid enkel door een rechter kan uitgesproken worden, moet je als koper naar de rechter stappen. In de praktijk wordt vaak gezien dat een mogelijke nietigheid de promotor kan dwingen om zich toch in regel te stellen.

Vijf tips voor een succesvol verloop
We geven je graag nog enkele tips mee, zodat je zonder zorgen aan jouw droomwoning kan laten bouwen:
1. Laat in het contract opnemen dat de koop teniet wordt gedaan wanneer er geen aflevering van de vergunning gebeurt. Deze opschortende voorwaarde is niet in conflict met de wet Breyne.
2. Waak erover dat je nauwkeurige plannen en gedetailleerde prijsbestekken krijgt. Losse plannen volstaan niet!
3. In het contract moet ook de exacte startdatum van de werken staan, niet bv. zes weken na ontvangst van de bouwvergunning.
4. Vraag steeds voor het ondertekenen van de overeenkomst na of er een waarborg is vastgelegd en vraag om het bewijs hiervan.
5. Controleer of de kosten van de architect in de prijs inbegrepen zijn tot de volledige oplevering. De wettelijke opdracht van de architect loopt namelijk in principe maar verplicht tot het beëindigen van de ruwbouw. 

Ben je niet zeker van je stuk over jouw sleutelklare woning? Laat een advocaat het contract met jouw sleutel-op-de-deurfirma, projectontwikkelaar of aannemer nalezen.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons