Dit moet je weten over accentmuren
Met de lente in huis en de zomer op komst is het nu de ideale periode om je muren onder handen te nemen. En waarom eens niet werken met een accentmuur? Het hoeft immers niet altijd eenheidsworst te zijn! Wij geven je alvast enkele tips mee.
Hoe bepaal je je accentmuur?
Bij het bepalen welke muur je een ander kleurtje geeft, kan je het best rekening houden met:
De lichtinval
Wil je een donkere accentkleur, kies dan voor een muur die door ramen van veel lichtinval geniet. Muren waar weinig licht op valt, zullen sowieso al donkerder lijken. Je kan ook perfect eerst de kleur testen met een verfstaal op een kleine oppervlakte.
De grootte van de ruimte
Een accent op de achtergrond brengt deze muur dichter naar je toe waardoor de ruimte kleiner lijkt. Een accent op de zijmuur verlengt de ruimte, maar twee tegenover mekaar laten de ruimte dan weer kleiner ogen. Ook als je het plafond een donker accent zou geven, verkleint dit de ruimte.
Inrichting
Uiteraard speelt de inrichting van je ruimte mee bij je keuze. Een accentmuur eist immers de aandacht op, dus kies de muur zorgvuldig. Als je de nadruk wil leggen op een ander element dan de muur, dan kies je beter voor een andere muur als accentmuur. Zo plaats je de televisie bijvoorbeeld het best tegen een rustige achtergrond.
Kleuren kiezen
Je muur uitkiezen is de eerste stap, de juiste kleur kiezen een logische tweede. De keuze van de kleur hangt samen met je interieur maar met de volgende tips kan je altijd rekening houden:
Oppervlakte van de accentmuur
Voor een kleine oppervlakte kan je met een opvallende accentmuur werken, bij een grotere oppervlakte valt dit af te raden.
Lichtinval
Ook hier speelt de lichtinval een belangrijke rol. Donkere ruimtes vragen om lichtere kleuren en in lichte ruimtes kan je gerust wat met donkere tinten spelen.
Glanzend
Hou er rekening mee dat als je voor een glanzende verf opteert, dit meer de aandacht opslorpt dan een mat exemplaar. Met een satijnglans kies je voor de middenweg.
Textuur
Ook een mooie print en/of textuur zijn mogelijk.
Alternatief: color blocking
Wil je nog een stapje verder gaan dan een accentmuur, dan kan je je aan color blocking wagen. Bij color blocking kies je niet voor één basiskleur met een accent; je gaat voor felle kleuren in blokken en combineert die met mekaar.
Over de kleuren dient nagedacht te worden en ze dienen een mooi samenhangend geheel te vormen. Je kan het best werken met de kleurencirkel. Kleuren die naast mekaar liggen, kleuren die een x vormen of complementaire kleuren, het kan allemaal.
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.