Dit moet je weten over tuinhuizen


De tijd dat een tuinhuis een banaal houten hokje was, ligt ook al een tijdje achter ons. Tuinhuizen zijn verkrijgbaar in heel wat materialen, vormen en afmetingen. We gidsen je even door de mogelijkheden en geven je een handig overzicht van de voor- en nadelen.


De eerste, belangrijke beslissing die je dient te nemen, is het gebruik van het tuinhuisje. Want daar hangt de materiaalkeuze nauw mee samen. Ook de oppervlakte is ook natuurlijk essentieel. Wil je er heel wat materiaal in kwijt, dan is voldoende oppervlakte natuurlijk noodzakelijk. Als je er wat materiaal in kwijt wil is een oppervlakte tussen de 6 en 14m² nodig. 


De volgende materialen zijn beschikbaar voor tuinhuizen: 


Houten tuinhuizen


De klassieker onder de tuinhuizen. Je hebt de keuze uit heel wat houtsoorten, dus je stemt dit tuinhuis volledig af op je smaak. Een tuinhuis uit hout dien je wel regelmatig te onderhouden tegen schimmels en insecten. 


Hou er ook rekening mee dat je het tuinhuis om de 2 jaar dient te schilderen of te lakken. Een houten tuinhuis gaat heel lang mee, maar dan is een goed onderhoud wel volstrekt noodzakelijk. Hout is wel wat duurder dan andere materialen, al is het in heel wat prijsklassen te vinden. 


Metalen tuinhuizen


Of het nu gaat om staal, ijzer of aluminium, dit materiaal is het makkelijkst te onderhouden. Het enige wat je hoeft te doen is het afspuiten met een tuinslang. Zorg ervoor dat je roest voorkomt. Zie je dit toch optreden, schuur de oppervlakte dan even af met de metaalborstel en zet er een nieuw laagje verf of antiroestproduct over. 


Het materiaal is zeer duurzaam en ook licht. Veel wind kan dus het nodige gevaar met zich meebrengen. Veel meer dan er materiaal en gereedschap in opbergen, is met een metalen tuinhuis niet mogelijk. Tenzij je voor een model kiest met een dubbel wand met isolatie ertussen. Qua isolatie is een metalen tuinhuis immers niet geweldig. 


PVC tuinhuizen


Licht, eenvoudig en super eenvoudig te onderhouden. Sowieso de goedkoopste en makkelijkste oplossing. Deze tuinhuizen kunnen wel verkleuren en ook vervorming is mogelijk. 


Polypropyleen tuinhuizen


Robuust, zonder onderhoud en eenvoudig te monteren. De andere naam is kunsthars. Het enige nadeel van dit soort tuinhuizen is het kostenplaatje. 


Bekijk je budget, bepaal je smaak en maak je keuze. Wil je zolang mogelijk genieten van je tuinhuis, zorg dan voor een fundering. Dit kan beton of hout zijn, maar is essentieel als je je tuinhuis stabiel wil krijgen én houden. 


Bron:

Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons