Een koel huis, zo doe je dat

Wanneer je bouw- of renovatieplannen opmaakt, denk je best ook na over warme zomerdagen. Er zijn heel wat structurele maatregelen die je kunt nemen en die op hete dagen heel wat comfort brengen.

Op de juiste manier bouwen – bijvoorbeeld zoals 150 jaar geleden, met dikke massieve muren en kleine ramen – helpt om bij warme temperaturen het huis binnen fris te houden. Maar als aangepast bouwen of verbouwen geen optie is – want zeg nu zelf: grote ramen zijn toch veel leuker dan van die hele kleine? – dan kun je de zomerse temperaturen binnen in huis temperen met andere ingrepen. 

Zonnescherm
Een zonnescherm of ‘screen’ aan de buitenkant van een raam houdt tussen 30 en 90% van de zonnestralen buiten, afhankelijk van het type zonnescherm dat je kiest. Screens bestaan meestal uit textiel, dat opgerold kan worden – te vergelijken met de werking van een rolluik – en op zijn plek gehouden wordt door een kader. Dat kader kun je laten inbouwen, samen met de ramen. Voorzetscreens bestaan ook. Die vallen dan weer iets meer op dan de inbouwsystemen. Screens houden niet alleen de warmste zonnestralen buiten, ze zorgen ook voor meer privacy. Screens kunnen enkel zonwerend zijn, maar bijvoorbeeld ook verduisterend. Screens kunnen voor vrij grote ramen en voor dakvensters en lichtkoepels.

Zonnetent of parasol
Voor een zuidelijk gericht schuifraam aan het terras is een zonnetent of grote parasol een gemakkelijke en snelle manier om je raam te beschermen tegen oververhitting. Een grote parasol met draaibare ‘arm’ kun je – zonder dat je de voet moet verplaatsen – richten zoals je zelf wil. Een zonnetent moet boven het raam bevestigd worden en kun je openen wanneer je dat nodig vindt. Zo’n zonnetent kan tegelijk dienen als parasol boven je terras en biedt zelfs als het een beetje regent, de nodige bescherming. 

Zeil of laken
Een moderne variant op de zonnetent aan de gevel is een zonwerend zeil, dat je met behulp van enkele palen en spankoorden kunt installeren. Voor het raam, boven je terras, aan de gevel… We zagen zulke zeilen al als zonnewering aan ramen op de verdieping van een huis, met bevestiging aan de gevel en op het plat dak onder de ramen. Héél budgetvriendelijk zijn dan weer (oude) lakens als zonnescherm voor grote ramen. Inventief. De voorbeelden die wij zagen waren zelfs versterkt aan de hoeken, met metalen ringen voor een gemakkelijke bevestiging aan de haakjes in de muur. Een tentzeil of grondzeil kan ook.

Traditionele luiken
Een efficiënte en eeuwenoude manier om het huis binnen koel te houden, zijn luiken aan de buitenkant van de ramen. Vandaag te verkrijgen in allerlei materialen, al blijft hout volgens ons toch het mooist. Trouwens ook te krijgen in verschillende stijlen, zodat zulke luiken bij eender welke architectuurstijl passen. Niet alleen dus bij cottage- of pastoriestijl maar ook bij een hele strakke, kubistische manier van bouwen. Ook de manier waarop je de luiken bevestigd, is vrij: gewoon opendraaiend op de klassieke manier, of als klapluik. Maar in de vorm van een scherm dat over de gevel schuift, kan het ook. 

Rolluiken
Een andere manier om de zon buiten te houden, is werken met rolluiken. Als je ze niet liet inbouwen, dan geen paniek: er bestaan systemen waarbij je de rolluiken kunt plaatsen op het raam (opbouwrolluiken) of op de gevel rond het raam (voorzetrolluiken). Een rolluik houdt niet alleen de felle zon buiten, het dempt ook de geluiden van buiten en zorgt er voor dat de kamers binnen volledig verduisterd zijn. Rolluiken kun je in dezelfde materialen en kleuren krijgen als de ramen.

Automatische zonnewering
Als je gaat voor gebruiksgemak en je budget laat dit toe, dan kun je zowel luiken en rolluiken als screens of zonnetenten automatiseren. Je kunt de zonnewering dan bedienen met een knopje in de muur of via een afstandsbediening. Wil je nog meer comfort, dan kun je de zonnewering laten bedienen door een computersysteem of domotica, waarbij de zonnewering zich vanzelf ontrolt als de temperatuur oploopt. Bij te veel wind, bewolking of bij te frisse temperaturen rolt het systeem zichzelf weer op. 

Nachtkoeling
’s Avonds en ’s nachts de ramen open zetten, zeker de ramen boven, kan het huis een hoop frisser maken. Als je thuis een mechanisch ventilatiesyteem hebt, type C of D, dan kan de ventilatie ’s avonds en ’s nachts frisse lucht van buiten naar binnen halen. De ventilatie voert de warme lucht in huis af naar buiten. Let er bij type C op dat alle ventilatieroosters in de ramen volledig open staan. Bij type D is het van belang dat de ventilatie uitgerust is met een bypass die er voor zorgt dat de aangevoerde lucht in de zomer niet langs de warmtewisselaar komt.

Koelte uit de grond
Een mechanisch ventilatiesysteem kun je ook aansluiten op een Canadese put of aardwarmtewisselaar. Dit buizensysteem onder de grond zuigt bovengronds lucht aan, die door de frisse temperatuur ondergronds afgekoeld wordt, voor het ventilatiesysteem de lucht de woning in blaast. 

Bij nieuwbouw
Als je nog gaat bouwen en de bouwplannen zijn nog niet klaar, dan loont het de moeite om iets langer stil te staan bij zonnewering. Je kunt dan bewust kiezen voor weinig ramen op het zuiden, kleine ramen op het zuiden, of net grote ramen maar dan uitgerust met dakoversteken of zonnewerking. Ook het isolatiepeil van de woning en het gebruik van materialen die de warmte niet snel doorlaten kun je dan aanpassen aan de wens om de woning in de zomer zo koel mogelijk te houden.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons