EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

BEN-woning
Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

De berekening van de EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) is gebaseerd op de K-waarde, de U-waarde en het E-peil van uw nieuwbouw. Het wordt gebruikt om te bepalen of de nieuwe constructie voldoet aan de normen en vereisten op het vlak van energieprestaties voor gebouwen. 

K-peil

Het K-peil geeft het globale thermische isolatieniveau van het huis aan. Het is eigenlijk de volledige isolatie-enveloppe van het huis en houdt rekening met het warmteverlies via de buitenmuren, het dak, de vloer en de ramen. De maximale K-waarde is 45 in Wallonië en 40 in Vlaanderen en Brussel. Hoe lager de K-waarde, hoe beter uw woning geïsoleerd is.

De nieuwe K-waarde wordt berekend op basis van de isolatiewaarden van de verschillende bouwelementen (U-waarde). 

U-waarde

De U-waarde is het thermische isolatiecoëfficiënt van een bouwelement, een muur, een raam, een dak… De EPC-regelgeving legt de maximale U-waardes vast. Ook hier geldt: hoe lager de waarde, hoe beter een bouwelement isoleert.

E-peil

Het E-peil geeft de algemene energetische prestatie van de woning weer. Dit coëfficiënt geeft een precies idee van de energiebehoefte van een woning. Ook hier geldt dat hoe lager het cijfer is, hoe energiezuiniger de woning. Met andere woorden: ze verbruikt minder energie om de ruimtes op te warmen, warm water te produceren en het huis van stroom te voorzien. De huidige norm is vastgelegd op E60.

Het E-peil houdt rekening met de verwarming, de productie van warm water, de koeling, ventilatie en het energieverbruik van accessoires. De berekening van het E-peil is gebaseerd op verschillende elementen, zoals de oriëntatie van het gebouw, de thermische isolatie, de ventilatie, de luchtdichtheid, de verwarming,...

Om de energievraag te beperken, concentreert u zich eerst op het K-peil, de isolatie van uw woning.

Voor alle bouwaanvragen ingediend na 01/01/2021 in Vlaanderen: het is noodzakelijk een A-label te garanderen, om Q-ZEN te bouwen.

Bron
Team Construct

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons