Hoe regenwater creatief infiltreren/gebruiken in je tuin?
Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van regenwater. Dit om onze wasmachines, toiletten, vaatwassers, buitenkranen en zelfs douches van water te voorzien. En dat spaart een hoop op de waterrekening. Maar wat kun je in de tuin allemaal doen met regenwater. Onze tuinarchitect Luk Dirkx weet raad.
Regenwater in de tuin (vroeger)
We moeten even terug naar de tuin van opa, of zelfs nog iets vroeger, om te zien dat er vroeger enorm zuinig met water werd omgesprongen. Niet gieten overdag, want dan verdampt er te veel. Waterputten afdekken met houten deksels. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor verdamping en vervuiling tegen te gaan. Watertonnen onder de goot van het bijhuisje. En als je dan water nam, zeker niet morsen of verspillen.
Regenwater in de tuin (heden)
Meters tuinslangen aangesloten op de waterleiding, waar we ongeremd onze auto’s mee afspoelen, onze terrassen spuiten en onze minizwembaden mee vullen.
Computergestuurde beregeningsinstallaties met gelukkig vaak een eigen nieuwgeslagen put, maar helaas toch nog soms aangesloten op het kostbare waterleidingsnet.
Tuindouches met warmwaterleidingen vanuit de woning naar buiten toe. Een kostbare zaak. Niet alleen voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu.
En waar kunnen we naar toe?
Water is plezant, water geeft comfort, water geeft leven en water brengt rust. Daar kun je allemaal van genieten. Het goeie nieuws is dat je daar het kostbare drinkbare waterleidingwater niet voor hoeft op te offeren. Het kan allemaal met regenwater! Je moet alleen goed opslaan en bewaren. Gelukkig mogelijkheden genoeg.
Als je een nieuwe tuin maakt, probeer dan eventueel een grote ondergrondse regenput te installeren. Doe dit in samenspraak met jouw tuinontwerper. Je kunt perfect enkele grote betonnen elementen ingraven, die je dan aansluit op de regenpijpen van het dak. Daar boven kun je bijvoorbeeld een terras maken. Het grote voordeel van deze ondergrondse opslagplaatsen is het grote volume van water dat ze kunnen bevatten.
Maar je hebt niet altijd de mogelijkheid om zo groot te gaan. Het kan ook klein. Denk maar aan de quasi oneindige keuze die er is in het gamma van de regentonnen.
Het houten wijnvat
Prachtig om te zien, maar heeft toch wel wat onderhoud nodig. Zeker in de winter water aflaten, anders valt jouw ton na de vorst letterlijk in duigen… (die uitdrukking komt trouwens uit de wijntonnenindustrie. Duigen zijn de metalen ringen die de ton bij elkaar houden.) Deze tonnen zijn ook heel mooi om minivijvertjes mee te maken. Je kan deze tonnen ook in groepjes zetten. Enkele ervan gebruik je dan als waterreservoir, en anderen als minivijvertjes.
Zinken bakken, teilen en emmers
Ook nog van grootmoederstijd. Heel veel karakter ook. Kan na verloop van tijd doorroesten, maar je kan ze oplappen. Je kunt ook deze perfect groeperen. Regenton in kunststof Hier is de keuze echt gigantisch. De meest ingenieuze modellen zijn beschikbaar. Je hebt er zelfs in de vorm van grote bloempotten, en van een heus dressoir! (Xala Credenza Regenton). Het zijn dit soort modellen die je niet meer verdekt hoeft op te stellen. Zij kunnen perfect dienen als blikvanger in modernere tuinen.
- Maar wie het klassiek wil houden kan ook gaan voor de groene of zwarte, minder opvallende, tonvormige kunststofmodellen. Ze staan heel vaak sober mooi te wezen onder de goot van de serre of een ander bijgebouwke. Je hebt tegenwoordig ook modellen in waterdicht zeil, die kan je gewoon opplooien als je ze niet gebruikt.
- Als je ergens in de tuin de plaats hebt om een beetje verdekt opgesteld, achter een haag of zo, een rij kubusvormige watertonnen te zetten, heb je in één klap duizenden liters ter beschikking. Ik zag het ooit, achter een haag, 4 of 5 door een waterdarm verbonden tonnen. Héél handig.
Je ziet het, de mogelijkheden zijn haast onbeperkt. Probeer er altijd een persoonlijke toets aan te geven om zo jouw tuin (nog) meer karakter te geven.
En als je dan straks toch een behoorlijke hoeveelheid regenwater hebt opgeslagen, kun je dat ook zonder enige schroom of schuldgevoel gebruiken. Waarom je dan niet eens verwennen met een zalige tuindouche of gewoon een decadent waterballonnengevecht met de buren op een van de zeldzame hete dagen in ons land.
Bron: Hebbes
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.