Hoe verkoop ik mijn huis aan iemand die in het buitenland woont?

Mijn huis staat al een tijdje te koop. Nu is er eindelijk een koper komen opdagen. Alleen: hij woont in Portugal en keert pas na de zomer terug naar België. Ondertussen wil zijn zus het compromis ondertekenen met een volmacht. Is dat wel geldig? Wat als die koper alsnog terugkrabbelt? 

Een compromis kunt u perfect legaal ondertekenen met een onderhandse volmacht

Dat is een document dat de kandidaat-koper zelf mag opstellen. Hij zet erin dat hij aan zijn zus de volmacht geeft om uw woning te kopen voor de som van x euro. 

De persoon met de volmacht moet zelfs geen familielid zijn, of een medekoper van het pand. 

Of de toekomstige koper nu in het buitenland woont of in België, dat maakt weinig uit voor de ondertekening van het compromis. Hoewel een compromis een bindend document is, bent u nooit zeker van een geslaagde verkoop tot u uw geld in handen hebt. Het risico blijft even groot met een kandidaat-koper in het buitenland als een in België.

U kunt het compromis ook gewoon opsturen en laten handtekenen door de kandidaat-koper!

Marc Sobrie - Notaris

Koper daagt niet op

Maar wat als de kandidaat-koper niet komt opdagen op de dag dat de notariële akte verleden moet worden?


Dan wordt de uitvoering van een compromis wel een pak moeilijker als die koper geen adres in België heeft.

Als de koper niet komt opdagen voor de eigenlijke verkoop, moet u naar de rechtbank stappen, voor de uitvoering van het compromisovereenkomst.
Die start de procedure op en kan eventueel beslag leggen op de goederen van de kandidaat-koper, legt notaris Sobrie uit. 
Maar die procedure wordt wel ingewikkelder en duurt een pak langer als de koper in het buitenland woont.

Hoe indekken?

Het risico is dus niet groter, maar het probleem wordt wel ingewikkelder als de verkoop fout loopt. 

Hoe kunt u zich daar tegen indekken?


Een voorschot beschermt de verkoper al enigszins. En u kunt nog meer doen. Een notariële volmacht is niet verplicht voor de ondertekening van een compromis. Maar u mag die wel vragen, zegt notaris Sobrie. 

En als de koper in het buitenland die moeite niet wil doen? 


Dan kunt u twijfelen over de ernst van zijn bod.Een notariële volmacht wordt voor een notaris verleden, in België of in het buitenland. U kunt die zo specifiek maken als u wilt, met voorwaarden, prijs, ...

En wat als de koper bij de ondertekening van de akte nog in Portugal zit?


Ook dat kan via volmacht, maar dan moét het wel een notariële volmacht zijn. Of het kan ook 'bij sterkmaking'.
Dan tekent de tussenpersoon, en koopt hij eigenlijk voor iemand anders. Dat is vooral risicovol voor die tussenpersoon. Want als de eigenlijke koper afhaakt, moet hij de woning kopen.

Let op met compromis

Overigens kunt u maar beter voldoende aandacht schenken aan het compromisovereenkomst, ongeacht of de koper nu in het buitenland woont of niet.
In principe gebeurt de eigendomsoverdracht al bij de ondertekening van het compromis, waarschuwt Marc Sobrie.
Leg daarom in het compromis vast dat de woning pas van eigenaar verandert bij de ondertekening van de notariële akte. Sommige kopers vragen ook een clausule die hun een aantal weken tijd geeft om een lening voor de woning te vinden. Lukt dat niet, dan gaat de verkoop niet door. Dat is geen standaardclausule. En ze is zeker niet in het voordeel van de verkoper. Hij verkoopt waarschijnlijk liever zonder zo'n clausule. En hij mag dat dan ook weigeren.

Voor de ondertekening van een compromis moet u niet langs de notaris. Toch is de blik van een professional geen overbodige luxe. Het is zo'n ingewikkeld document geworden. Denk maar aan de attesten die u er bij moet stoppen: het energieprestatiecertificaat, de bodemattesten... Of de voorkooprechten in bepaalde gebieden.

Als het compromis niet correct is, mag de kandidaat-koper zich gewoon onttrekken aan de verkoop. Daarom: probeer het niet zelf. U moet toch langs de notaris om de akte te laten verlijden. Om het compromis na te lezen, rekent hij niets extra aan, weet notaris Sobrie.

Verzekering

En ten slotte heeft de ondertekening van het compromis in aanwezigheid van de notaris of een van zijn medewerkers nog een voordeel.

Bijvoorbeeld
Stel dat een koppel een huis koopt. En na de ondertekening van het compromis sterft een van hen door een ongeval. De andere partner moet dan nog altijd het huis kopen, maar heeft daar waarschijnlijk niet het geld voor.


Als het compromis bij de notaris is ondertekend, komt de verzekering van het notariaat tussenbeide tot 250.000 euro.

Bron
https://www.tijd.be/r/t/1/id/9329173
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij