Je woning laten schatten, hoeveel kost dat?

Of het nu gaat om de aankoop, verkoop of erfenis van een onroerend goed, om de waarde van je woning te berekenen, kan je zelf een gokje wagen of een beroep doen op een professionele schatter. Maar is dat gratis of moet je betalen voor zo’n schatting of waardebepaling door een professionele vastgoedmakelaar of landmeter?


Waarom heb ik een schatting nodig?

Een schatting is niet enkel om je huis aan de juiste prijs te verkopen. Ook bij deze situaties is contact opnemen met een schatter zeker geen slecht idee.
  • Voor verkoop: je wilt je huis verkopen, maar hebt geen idee van welke prijs je zou vragen.
  • Voor de bank: je bank vraagt een waardebepaling van het huis vooraleer je lening goed te keuren.
  •  Bij een erfenis: je erft het appartement van je ouders. Dan moet je bij een aangifte van nalatenschap doen en daarbij de waarde van de geërfde woning opgeven.
  •  Bij een scheiding: gaan jij en je partner uit elkaar en één van beide wilt de andere uitkopen.
  •  Inbrengen: je wilt een onroerend goed inbrengen in een vennootschap.


Bij wie kan ik terecht?

Voor een schatting kan je terecht bij een vastgoedmakelaar, notaris of landmeter/vastgoedexpert. Online kan je gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt vinden dat je hiermee kan helpen. Ik ging alvast aankloppen bij makelaar en beëdigd schatter Carl Buyens en Pieter van Landmetersbureel Dekrem om meer info te vragen.


Notaris en vastgoedmakelaar

Je notaris zal doorgaans geen extra kosten aanrekenen voor een schatting als je de verkoopakte via hem laat verlopen. Ook als je van plan bent om je woning te verkopen via een vastgoedmakelaar, zal die in de meeste gevallen niets aanrekenen om een vraagprijs te bepalen. Deel van de service, zeg maar. Je krijgt dan geen uitgebreid verslag. Wil je dat wel, dan hangt hier een prijskaartje aan vast. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.


Landmeter

Dat geldt ook voor het schattingsverslag van een landmeter. Waarin zit dan het verschil tussen een makelaar en landmeter? Die laatste zal over het algemeen iets objectiever te werk gaan aangezien ie jou niet moet proberen te overtuigen om je woning via hem te verkopen. Een vastgoedmakelaar heeft misschien wel meer feeling met de vastgoedmarkt en ervaring met het verkopen van gelijkaardige woningen in de regio. Een landmeter kan je bijvoorbeeld inschakelen om de waarde van een onroerend goed te laten inschatten in geval van erfbelasting. De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) heeft een lijst met erkende landmeters-experten die voldoen aan een kwaliteitscharter. Laat je door hen de woning schatten dan loop je niet het risico dat je ofwel te veel erfbelasting zal moeten betalen of achteraf een boete krijgt omdat je de waarde te laag hebt ingeschat volgens de Belastingdienst. Landmeters werken niet met vaste tarieven. Wil je dus geen van-dit-bedrag-valt-mijn-mond-open-gevoel hebben, informeer je dan vooraf over de prijs van het schattingsverslag voor jouw woning. Voor sommige verslagen zal je immers minimum 500 euro betalen.


Schatting

Zoals het woord zegt, blijft een schatting nog altijd een schatting, m.a.w. een indicatie van wat de waarde zou kunnen zijn. Het kan dus goed zijn dat je 2 schatters raadpleegt en dat je 2 keer een ander bedrag voorgeschoteld krijgt. Geen exacte wetenschap dus. Ga voor een expert die weet waarover ie spreekt. Is hij op 2 minuten klaar met rondkijken of hoeft hij zelfs niet langs te komen? Geef hem dan een welgemeende ‘no way, José’. Een goede waardebepaling staat of valt met een bezichtiging waarbij de maten van de woning en het stuk grond, de staat van de woning en de afwerking ervan, de bereikbaarheid … mee in beschouwing worden genomen. We willen alleen maar het beste, toch?


Bron:

Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij