Hout in de badkamer: doen of niet?
Hout in vochtige ruimtes, niet doen! Althans, dat is ons jarenlang voorgehouden. Maar als je je aan enkele spelregels houdt, kan hout perfect in bijvoorbeeld de badkamer. Het Belgian Woodforum verklapt de aandachtspunten.
Voor alle houttoepassingen geldt dat er nauwelijks beperkingen zijn, zolang je de geschikte houtsoort gebruikt en de plaatsingsvereisten voor de toepassing in kwestie respecteert. Dat is ook het geval voor het gebruik van hout in de badkamer.
Hout voelt zich goed in een vochtige omgeving. Op voorwaarde dat je kiest voor een weinig vochtgevoelige houtsoort. Afhankelijk van de toepassing die je op het oog hebt, moet de houtsoort bijkomend aan specifieke technische vereisten beantwoorden. Zo moet een houtsoort voor een badkamervloer aan andere technische vereisten voldoen dan een houtsoort die gebruikt wordt in de douche. Er zijn diverse ruim voorradige, klassieke en minder bekende, al dan niet van een ecolabel voorziene houtsoorten beschikbaar die de strenge selectie doorstaan en in aanmerking komen voor de verschillende badkamertoepassingen. Dan is het aan jou om een keuze te maken qua kleur, houttekening, nerf, enzovoort.
Hout in de douche
Wist je dat hout ook kan worden gebruikt in de douche? Op voorwaarde dat je enkel zeer stabiele en zeer duurzame houtsoorten gebruikt. Om het risico op vochtopname te beperken moet de houtsoort niet-poreus zijn en een gesloten nerf hebben. Geschikt voor deze veeleisende toepassing zijn houtsoorten als afrormosia, ipé, itauba en teak.
Voor gebruik in de douche beveelt Belgian Woodforum het gebruik van massief hout aan, idealiter in verticale richting om het aflopen van het water te vergemakkelijken. De plaatsing moet zo gebeuren dat de kopse uiteinden van het hout niet in contact komen met water.
Door het hout met olie af te werken loopt het water gemakkelijker af en is het eenvoudiger om het hout droog te wrijven na het douchen. Door hiermee rekening te houden vermindert het risico op oppervlakteschimmelvorming.
Houten badkamervloer
Zie je een warm aanvoelende, natuurlijke vloerbedekking als hout in de badkamer wel zitten, dan luidt het advies van Belgian Woodforum om voor een voldoende stabiele houtsoort met een minimale ‘werking’ (krimp en uitzetting) te kiezen. Houtsoorten met een voldoende hoge natuurlijke duurzaamheid (klasse I, II of III) zoals Afrikaans padoek, afrormosia, afzelia, ipé, iroko, itauba of teak zijn geschikt als badkamervloer. Om te vermijden dat er vocht tussen de voegen en naden van een houten badkamervloer sijpelt en daar voor een blijvend vochtige omgeving zorgt, verdienen de verlijming en afdichting van de randen extra aandacht. Tussen de parketvloer en de plint voorzie je een siliconenvoeg.
Voor de afwerking van het hout gebruik je best een vernis of een beschermende olie. Beide afwerkingen bieden het houtoppervlak bescherming tegen vlekken en water. Komt er water op de houten badkamervloer terecht, droog de vlek dan meteen op. Om het hout in goede conditie te houden, kies je voor aangepaste onderhoudsproducten.
Zeer geschikt voor toepassing in een vochtige ruimte is de scheepsdekvloer. Kenmerkend voor dit type vloer is de combinatie van hout en rubbervoegen. De houtsoorten afrormosia en teak zijn aanraders voor deze specifieke toepassing. Het rubber dat tussen de voegen van de houten planken wordt aangebracht verhindert de insijpeling van vocht.
Een houten badkamervloer en vloerverwarming gaan probleemloos samen. Zorg er wel voor dat de parketplaatser en verwarmingsinstallateur vooraf met elkaar overleggen.
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.