De huizenmarkt in België wordt licht overgewaardeerd

De Belgische huizenmarkt is licht overgewaardeerd, zegt het IMF in een nieuw rapport. Het risico op een abrupte correctie is beperkt.

België kende sinds 2000 een van de sterkste stijgingen van de huizenprijzen in Europa. De nominale prijs verdubbelde, vooral voor de financiële crisis die in 2007 uitbrak, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De huizenprijzen stegen een pak sneller dan de lonen en de prijzen van consumptiegoederen. De index van de huizenprijzen steeg sinds 2000 met 115 procent, die van lonen en consumptieprijzen met respectievelijk 45 en 35 procent. 

Ondanks de forse klim van de prijzen, blijven de huizen in België relatief betaalbaar. Een gemiddeld huis kost in België - abstractie gemaakt van belangrijke regionale verschillen - zowat 225.000 euro. Dat is een kwart goedkoper dan in Duitsland en 15 procent procent minder dan in Frankrijk.

Het onderzoek van het IMF toont aan dat er sprake is van een lichte overwaardering. 'Een graduele en beperkte aanpassing lijkt een plausibel scenario', klinkt het. Toch moeten de beleidsmakers waakzaam blijven.

Tax shift
Het IMF steunt ook de pogingen van de regering om een tax shift door te voeren. Door de lasten op arbeid terug te schroeven kan België de werkgelegenheid opkrikken. Nu werkt amper 67,2 procent van de beroepsbevolking; dat moet tegen 2020 stijgen tot 73,2 procent.

'België kan verder gaan in het herbalanceren van zijn belastingssysteem', schrijft het IMF. Het wijst erop dat er nog ruimte is voor ingrepen in milieubelastingen, de btw en kapitaalwinstbelastingen.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons