Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, zijn er een heleboel mogelijkheden. Daarom is het van groot belang om je goed te informeren. Zo kun je de hypotheek vinden die het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluit. Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres! 

Vaste mensualiteiten

De eerste hypotheek die we zullen toelichten, is er een met vaste mensualiteiten. In dit geval los je iedere maand hetzelfde bedrag af, dat voor een deel bestaat uit de aflossing en voor een deel bestaat uit de rente. In het begin van een dergelijke hypotheek betaal je relatief veel rente, maar naarmate de tijd vordert, verschuift dit evenwicht en betaal je meer aflossing. Een hypotheek met vaste mensualiteiten is ideaal voor woningeigenaren die de maandlasten graag constant willen houden en waarde hechten aan voorspelbaarheid en stabiliteit

Vaste maandelijkse kapitaalaflossingen

Voel je je daarentegen juist wel comfortabel bij een hypotheek waarbij de maandelijkse aflossing niet constant is? Dan is een hypotheek op basis van vaste maandelijkse kapitaalaflossingen misschien wel wat voor jou. Bij deze hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af met daarbovenop de rente over het resterende bedrag van de lening. Hierdoor zijn de maandlasten aan het begin hoger, maar nemen deze af naarmate je een groter deel van het kapitaal hebt afgelost.

Budgetlening

In tegenstelling tot een hypotheek met vaste maandelijkse kapitaalaflossingen, is een budgetlening juist ontworpen om de maandlasten in de eerste jaren van de lening lager te houden. Hierbij wordt er gedurende de looptijd rekening gehouden met jouw inkomen en beschikbare budget. Daarom kan een budgetlening een aantrekkelijke optie zijn voor starters of mensen die verwachten dat hun inkomen in de toekomst zal gaan toenemen.

Variabele lineaire kapitaalaflossingen

Net zoals bij een budgetlening, wordt er bij een variabele lineaire kapitaalaflossing ook rekening gehouden met jouw financiële draagkracht. Sterker nog, deze hypotheek kun je maximaal af laten stemmen op jouw plannen voor de toekomst. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om aan het begin van de lening meer af te lossen, omdat je van plan bent om parttime te gaan werken, of juist minder af te lossen, omdat je aan het begin van je professionele carrière staat. 

Vaste termijn

De vaste termijn hypotheek wordt ook wel een bulletkrediet genoemd en zit anders in elkaar dan de bovengenoemde hypotheken. Je betaalt tijdens de looptijd van deze lening namelijk enkel interesten. Aan het einde van de looptijd betaal je vervolgens het gehele kapitaal in één keer terug. Deze hypotheek kan ideaal zijn in combinatie met een spaarplan, of wanneer je verwacht binnen de looptijd een bepaalde som geld te bezitten (bijvoorbeeld als gevolg van beleggingen, verkopen of schenkingen). 

Het uitkiezen van de juiste hypotheek hangt dus sterk af van jouw persoonlijke situatie. Naast de hypotheken die in dit artikel zijn toegelicht, zijn er nog meer mogelijkheden. Neem dus zeker de tijd om de verschillende opties onder de loep te nemen en de leningen te vergelijken. Voor meer advies kun je ook altijd terecht bij een hypotheekadviseur!

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij