Vervangen ketel blijft gouden zet. Maar vermijd deze blunders!


Het vervangen van een bestaande verwarmingsketel is dé manier om snel en doeltreffend energie te besparen. Maar soms loopt het mis. 10 valkuilen die je absoluut moet vermijden:


1. Ketel kopen met een te groot vermogen

“Oudere gas- of stookolieketels hebben bijna altijd een te hoog vermogen. Maak deze fout niet opnieuw bij het kopen van een nieuwe ketel. Hierdoor springt je ketel te veel aan en uit om op de juiste temperatuur te geraken, en dat verbruikt heel wat energie. Ook beperkt dit de levensduur van je ketel. Laat daarom precies berekenen welk vermogen je nodig hebt.


2. Geen weersafhankelijke sturing gebruiken

Een weersafhankelijke regeling van je cv-ketel is een must om energie te besparen. Deze houdt rekening met de buitentemperatuur via een buitenvoeler. Hierdoor treedt je ketel pas in werking als het echt nodig is. Een oudere installatie zonder buitenvoeler zou een constante temperatuur aanhouden om bij het minste warmteverlies telkens weer aan te slaan. Let wel: de buitenvoeler moet op de juiste plaats hangen. Meestal is dit op de noordelijke of noordwestelijke gevel, op een hoogte van 2,5 meter.


3. Kamerthermostaat combineren met thermostaatknoppen

Een fout die velen maken: “Gebruik geen thermostatische knoppen aan radiatoren in ruimtes waar een kamerthermostaat hangt. Want daardoor krijg je een dubbele temperatuurregeling en werken beide systemen elkaar tegen”, waarschuwt Jan Deklerck. Kijk hier voor meer info over de kamerthermostaat en thermostatische kranen. De oplossing? Plaats geen thermostatische kranen in ruimtes waar je met een kamerthermostaat werkt. In andere ruimtes kan dit wel en is het zelfs aan te raden. Gebruik je nergens een kamerthermostaat en werk je met een weersafhankelijke regeling, dan plaats je best wel overal thermostaatkranen op je radiatoren.”


4. Leidingen niet reinigen bij het vervangen van je ketel

Oude cv-installaties vormen een broeihaard van vuil, roest en verschillende soorten afzettingen. “Als al dat vuil in je nieuwe ketel terecht komt, is er grote kans op problemen. De nieuwste cv-ketels hebben een vrij beperkte waterdoorgang en lopen een groot risico op verstoppingen. In veel gevallen valt dit buiten de garantie. Reinig daarom uitgebreid vooraf het verwarmingscircuit en plaats de nodige filters: een vuilfilter vóór de ketel en een luchtfilter ná de ketel”. 


5. Zuurstof in cv-systeem laten

“Ligt er een oude vloerverwarming en blijken je buizen niet zuurstofvrij? Dan moet je zeker ingrijpen. Hoe meer zuurstof er in je cv-systeem komt, hoe slechter alles werkt. Je krijgt corrosie en kalkvorming en de kwaliteit van het water gaat achteruit. Tot de ketel uiteindelijk verstopt”, stelt Deklerck. De oplossingen – van aanpassingen in het circuit tot een nieuwe vloerverwarming – zijn ingrijpend en kostelijk, maar wel onvermijdelijk.


6. Geen rekening houden met shift van ‘arm’ naar ‘rijk’ gas

Vanaf 2030 stopt Nederland met het uitvoeren van gas naar België. Meer dan anderhalf miljoen Belgische gezinnen moeten vanaf volgend jaar noodgedwongen overstappen op gas uit Rusland en Qatar. Het probleem: beide gassoorten verschillen, waardoor vele cv-ketels straks mogelijk niet meer naar behoren werken. “Wie sowieso binnenkort op zoek moet naar een nieuwe ketel, kan al kiezen voor een toestel dat zich aanpast aan beide soorten gas. Dan zit je zeker safe voor de toekomst.”


7. De verkeerde toevoer voor je stookolieketel voorzien

Als je je oude stookolieketel vervangt door een nieuwe, check je best even de diameter van de toevoerleiding tussen tank en ketel. “De nieuwste stookolieketels hebben kleinere debieten. Als je met een te grote leiding werkt, loopt je het risico dat er te veel lucht in je nieuwe circuit komt. Met alle gevolgen van dien (zie punt 5, red.). Bij gasketels heb je dit probleem niet.”


8. Rookgasafvoer vergeten aan te passen

“Meestal vervang je een oude stookketel op hoge temperatuur door een condenserende ketel. De temperatuur van de afvoergassen ligt dan een pak lager. Het is daarom van groot belang dat je ook het rookgasafvoerkanaal in de schouw mee aanpakt. Dit gebeurt door het aanbrengen van een aangepast buissysteem. Doe je dit niet, dan gaan de rookgassen afkoelen en condenseren in de schouw en loop je risico op vochtproblemen.”


9. De stookruimte niet genoeg verluchten

Volgens de huidige stookplaatswetgeving moet je zowel boven- als onderverluchting voorzien in de stookruimte. “Maar hier wordt vaak laks mee omgesprongen”, stelt Jan Deklerck vast. “In principe moet de controleur het toestel afsluiten als hij vaststelt dat niet het nodige gedaan is.”


10. Elektrische boiler laten hangen

Ten slotte wijst Deklerck op een laatste veelgemaakte fout. “Als onze klanten een gas- of stookolieketel combineren met een elektrische boiler, raden we aan om die laatste te vervangen door een cv-boiler of doorstromer. Zo bespaar je een pak op de productie van je sanitair warm water.” 


Bijkomende tip

Als je overschakelt van verwarming op hoge temperatuur naar een systeem op lage temperaturen, moet je ook nagaan of je warmteafgiftesysteem geschikt is om te verwarmen op lage temperaturen. Denk aan vloerverwarming, wandverwarming, overgedimensioneerde radiatoren of ventiloconvectoren. Let wel: soms kan je de bestaande radiatoren behouden, bijvoorbeeld als je je woning zeer grondig na-isoleert.


Bron

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons