Klanten blijven aanschuiven voor herfinanciering woonkrediet

Ook in de eerste maanden van dit jaar blijven particulieren bij de banken aankloppen om hun woonlenig te herfinancieren. Omdat dit voor hen nadelig is, pleiten de banken voor een hogere wederbeleggingsvergoeding.

"De trend tot herfinanciering, die vorig jaar op gang gekomen is, zet door in de eerste maanden van 2015", zegt woordvoerster Hilde Junius van BNP Paribas Fortis. "Er blijven inderdaad heel wat aanvragen binnenlopen", bevestigt Wim Pauwels van AXA Bank. "Zowel in januari als in februari sprongen veel mensen op de herfinancieringstrein. Maar gezien de rente-evolutie kan je dat bezwaarlijk onlogisch noemen."

In de tweede helft van 2014 deed zich al een enorme herfinancieringsgolf van hypothecaire kredieten voor. Volgens Luc Versele van Crelan, de bank ontstaan uit de fusie van Landbouwkrediet en Centea, zijn in 2014 voor 23 miljard euro woonkredieten geherfinancierd in België. Op een totale hypothecaire kredietomloop van 173 miljard euro komt dat neer op 13,3 procent. "Terwijl in een normaal jaar niet meer dan 3 tot 5 procent van de totale markt geherfinancierd wordt", aldus Versele.

In eerste instantie levert de herfinanciering van woonkredieten, door de inning van de wederbeleggingsvergoeding, de banken meer-inkomsten op. Op lange termijn doet het echter pijn, omdat de toekomstige rente-inkomsten dalen. De eenmalige meeropbrengst staat ook niet in verhouding tot de toekomstige minder-inkomsten.

De staatsbank Belfius bv. verkocht in 2014 meer hypotheekleningen. Ongeveer de helft daarvan waren herfinancieringen, waarvan meer dan 90 procent interne herfinancieringen. "Het negatieve effect op de toekomstige rente-inkomsten bedraagt 50 miljoen euro op jaarbasis", zegt Dirk Vanderschrick, hoofd Retail & Private Banking van Belfius. "Dat bedrag boeken we niet in één keer in de resultaten, we spreiden het over de looptijd van de leningen."

"De forfaitaire wederbeleggingsvergoeding van drie maanden rente volstaat niet om het verlies aan inkomsten dat de kredietgever lijdt te compenseren", concludeert Gérald Bogaert, CEO van Europabank. Als voorzitter van de Beroepsvereniging van het Krediet pleit Bogaert ervoor om het herfinancieren van een woonlening duurder te maken voor de consument. Hij is voorstander van een wederbeleggingsvergoeding van zes maanden rente op het uitstaande bedrag.

"Daar valt economisch iets voor te zeggen", vindt Dirk Vanderschrick van Belfius. "Een vergoeding van drie maanden volstaat niet eens om één jaar renteverlies te dekken. Als de banken hun rendabiliteit te fors zien zakken, bestaat er een risico dat ze op de kredietrem gaan staan. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons