Kostenverhouding: ruwbouw vs. afwerking

Welke elementen in je bouwproject vragen het meeste van je budget? En welke keuzes hebben de grootste invloed op het prijskaartje?

Ruwbouw en afwerking?
Onder de ruwbouw vallen de grondwerken tot een regen- en winddichte woning. Daarna volgt de afwerking. Voornamelijk aan de binnenkant van de woning: van technieken tot verven.

Grootste kosten van ruwbouw
- Is de bouwgrond draagkrachtig of niet? Afhankelijk van het antwoord heb je een sleuffundering of een paalfundering nodig. Het resultaat kom je te weten na een grondsondering.
- Hoe groter de woning, hoe hoger de kosten. Dit is logisch want je hebt meer materiaal en werkuren nodig bij een grotere oppervlakte. Wil je kosten besparen? Dan is kleiner bouwen de boodschap.
- Grote ramen ogen mooi, maar drijven je budget op. Een grote raamoppervlakte vraagt sterkere raamprofielen en deze zijn duurder. Bovendien isoleert glas minder goed. Je verliest dus ook aan energetisch comfort.
- Materiaalkeuze beïnvloedt de prijs. De goedkoopste oplossing op een rij: voor gevelstenen is de klassieke gemetselde techniek het goedkoopst. Kies voor betonpannen in plaats van tegelpannen. Voor je buitenschrijnwerk is pvc de goedkoopste oplossing. 

Kostenbepalers van afwerking
Deze kosten zijn heel wat moeilijker in kaart te brengen. Je moet rekening houden met de techniekkeuze en met de mate van afwerking.
- Hoeveel stopcontacten wil je? Voor welke tegels kies je? Allemaal keuzes die meespelen. Vooral de vloer is een hap uit je budget. Let op met grote tegels. Ze zijn duurder in aankoop en in plaatsing.
- Ga je voor de minimumvoorwaarden van de EPB-regelgeving of ga je meteen voluit? Allemaal kostenbepalers die je budget voor je technieken beïnvloeden. Aan jou de keuze of je er meteen voor gaat of deze investering houdt voor de toekomst. 

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons