Meer diploma's laten toe vastgoedmakelaar te worden

Na Nieuwjaar komen een pak meer mensen in aanmerking om vastgoedmakelaar te worden. Dat komt omdat meer diploma's toegang zullen geven tot de verplichte voorafgaande stage.

Wie vanaf 2014 aan de stage wil beginnen, moet alleen nog bewijzen dat hij een diploma heeft dat op een bepaald niveau van vorming wijst. Het moet minstens beantwoorden aan niveau 6 van het Europees Kwalificatiekader.
 Dat betekent dat zowel masters als professionele en academische bachelors in aanmerking komen. Hetzelfde geldt voor gelijkgestelde buitenlandse dipoma's en voor het diploma ondernemersopleiding vastgoedmakelaar van Syntra.
 De graduaatsdiploma's van het volwassenenonderwijs voldoen daarentegen niet. De diploma's garanderen niet dus noodzakelijk een kennis van het vastgoedvak. Wie bijvoorbeeld een master godsdienstwetenschappen heeft, mag immers ook aan de stage beginnen.
 Om dit op te vangen zal bij de start een competentietest gebeuren. Die zal bepalen welk opleidingstraject een kandidaat-makelaar tijdens zijn stage zal moeten volgen. Wie geen specifieke vakkennis heeft, zal het volledige traject moeten doorlopen. Wie wel vakkennis vergaarde, zal sneller kunnen gaan.
 De regeling moet ervoor zorgen dat makelaars voldoende bekwaam zijn om consumenten goed te kunnen begeleiden. Sinds 1993 mag dan ook niet langer om het even wie een bordje van vastgoedmakelaar aan de deur hangen. Op het einde van de stage volgt er, voorafgaand aan de opname op het tableau van de vastgoedmakelaars, overigens een praktische bekwaamheidstest. 

Bron:
Knack

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons