Modulair bouwen: snel en veelzijdig

Een gebouw realiseren uit vooraf geassembleerde onderdelen, dat is in een notendop modulair bouwen. Deze bouwmethode combineert de voordelen van bouwen in hout of staal met die van traditioneel bouwen. De verschillende gebouwdelen arriveren kant-en-klaar op de werf – vaak met elektriciteit en sanitair al voorzien – en worden op enkele dagen tot één geheel gemonteerd.

Het modulair bouwen biedt tal van voordelen: Economisch
De vierkante meterkost voor een modulaire woning ligt minder hoog dan die voor een traditionele woning. Dat laat ruimte om te investeren in technische oplossingen die gebruikskost doen dalen. Denk daarbij aan een warmtepomp, zonneboiler of pv-panelen voor de energievoorziening.

Ecologisch
Modulair bouwen heeft een beperkte ecologische voetafdruk. Er is nagenoeg geen afval op de werf. En een modulair gebouw is flexibel aanpasbaar.

Energievriendelijk
Modulaire woningen kunnen aan alle mogelijke isolatie- en luchtdichtheidseisen beantwoorden. Bij eenzelfde isolatiewaarde blijven de wanden zelfs merkelijk dunner dan die van een traditionele woning.

Architectuur
Extern verraden modulaire woningen op geen enkele manier hun bouwwijze. De gevel kan op alle denkbare manieren worden afgewerkt. Ook op vlak van architectuur is nagenoeg alles mogelijk.

Flexibel
Een modulaire woning is eenvoudig aanpasbaar of uitbreidbaar bij een gezinswijziging.

Snelle bouwmethode
De gemiddelde doorlooptijd voor een modulaire woning bedraagt één tot anderhalve maand. Dat te rekenen vanaf de grondwerken op de werf tot het afleveren van een instapklare woning. Dankzij de bouw in beschermende fabrieksomstandigheden, lopen modulaire woningen nauwelijks risico op vertraging in de bouwtermijn.

Nadeel
Het modulair bouwen kampt nog met een imagoprobleem. Vanuit onze Belgische perceptie beschouwen we modulair bouwen nog als minderwaardig. Dat heeft ook nog een invloed op de waarde van modulaire woningen. Modulair bouwen zit echter in een stijgende lijn. Daardoor zal de perceptie ook veranderen.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons