Online vastgoedveilingen krijgen groen licht

Nieuwe wending in het beroep van vastgoedmakelaar
Kleine revolutie in de Belgische vastgoedsector : voortaan kunnen vastgoedmakelaars zelf woningen online veilen. In Groot-Brittannië en Nederland kennen dit soort veilingen al heel wat succes, maar heeft deze formule ook bij ons een toekomst ?

Sinds 2010 biedt een Nederlandstalige website met vastgoedadvertenties de mogelijkheid om woningen per opbod te kopen. Maar is deze praktijk wel wettelijk ? Het Hof van Cassatie heeft de knoop doorgehakt en is van oordeel dat makelaars het recht hebben om online vastgoed veilingen te laten plaatsvinden.

Een online vastgoed veiling is geen openbare verkoop
In België hebben alleen notarissen het recht om openbare verkopen te organiseren. In het geval van een vastgoed veiling heeft de rechtbank geoordeeld dat ‘de biedingen niet juridisch bindend zijn’ waardoor vastgoed veilingen verschillend zijn van openbare verkopen.

Bieden op online veilingen : hoe gaat het in z’n werk?

Concreet betekent de beslissing van het Hof van Cassatie dat makelaars zelf online vastgoed veilingen voor woningen kunnen opzetten. Daarvoor moeten ze gewoon een ‘vertrekprijs’ lanceren. De kandidaat-kopers moeten zich online aanmelden voor de verkoop en een bod uitbrengen. Zodra de veiling is afgesloten, kunnen de personen die zich hebben aangemeld nog een laatste (hoger) bod uitbrengen. Daarna nodigt de vastgoedmakelaar de persoon met het hoogste bod uit om het compromis te ondertekenen.

Welke toekomst hebben online vastgoedveilingen?
Volgens het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) staat de sector van de online vastgoed veilingen nog in de kinderschoenen. Het BIV raadt zijn leden aan om de volgende jaren innovatief en creatief te werk te gaan. Het instituut moedigt de Belgische vastgoedmakelaars ook aan om het voortouw te nemen en zich goed te positioneren in de omwenteling die de moderne Europese vastgoedmakelaardij tegemoet ziet.

Bron:

https://www.logic-immo.be/nl/immo-nieuws/online-vastgoed-veilingen-krijgen-groen-licht-247.html

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons