Mag je overhangende takken van je buur snoeien?

Huisje, tuintje, boompje, (beestje). Het gezegde wordt al decennia lang gezien als een stappenplan om een gezamenlijk leven op te bouwen. Eerst een huisje, dan beginnen aan de tuin en ten slotte -als we dieren en kinderen voor één keer mogen wegdenken- worden er bomen, bloemen en struiken geplant. Maar bomen en struiken groeien, soms tot over de grens bij de buren. Wat nu?

Situatie:
Je buurman is er eentje met groene vingers die -net zoals jij- kan genieten van een prachtige tuin. Voor hem is dat misschien wel een tuin vol bomen en struiken. Zijn volste recht ook, maar na een tijdje hangen de takken van zijn fraaie eik over het muurtje of de haag. Op jouw terrein. En jij bent er niet helemaal gelukkig mee.

Wat kan je doen?
Als we impulsief zouden reageren, dan zetten we onze heggenschaar erin en snoeien we de takken zelf weg. Maar, dat mag niet zomaar. Wanneer je zonder toestemming de bomen van de buurman snoeit, dan kan hij daar een vergoeding voor eisen. Met onderstaand stappenplan, kom je tot een efficiënt resultaat.

Stap 1: Controle
Als er takken van een boom van je buur over jouw stuk grond hangen, zet je er dus best niet meteen de schaar in. Ga na of de boom wel op de juiste wettelijke afstand van de perceelgrens staat. Volgens artikel 35 van het Wetboek moeten hoogstammige bomen -bomen die van nature meer dan 3 meter hoog worden- op twee meter staan van de scheidingslijn. Andere bomen, struiken en hagen hoeven slechts op een halve meter te staan.

Heb je een muur tussen jullie in? Dan mogen fruitbomen -van welke soort dan ook- als leibomen, aan elke kant van de muur tussen twee erven, geplant worden zonder dat een wettelijke afstand in acht wordt genomen. Hebben jullie de muur niet gemeen, dan mag enkel de eigenaar de muur gebruiken als steun voor de leiboom. PS: ook overhangende takken met fruit mag je niet afzagen. Fruit die op jouw grond uiteindelijk neerkomt, is uiteraard voor jou.

Voldoet de boom niet aan de wettelijke eisen, dan kan je vragen dat de boom gerooid wordt.

Stap 2: Vraag het aan de buren
Staat de boom wel op de juiste afstand, dan kan je uiteraard niet zomaar zelf de takken aanpakken. Een eerste stap hierin is een overeenkomst. Bespreek dit met de buren -in het allerbeste geval nog voor de bomen geplant worden- of je de toestemming krijgt om op jouw grond enkel de overhangende takken af te zagen. Ziet hij dat niet zitten, kan je voorstellen dat hij zijn boom zelf komt snoeien. Daarvoor moet je hem uiteraard wel de toegang verlenen tot jouw eigendom. Weiger je hem de toegang, dan kan hij zich beroepen op het ladderrecht. Artikel 31 van het Veldwetboek zegt dat eigenaars van een niet-gemene haag het naastgelegen erf mogen betreden om werken te kunnen uitvoeren.

Maar als je wilt dat de takken verdwijnen, zal je daar wellicht geen moeite mee hebben. En voor hetzelfde geld, wordt het nog een fijne namiddag, als je hem even een handje toesteekt.

Stap 3: Naar de rechter
Als je buurman of -vrouw toch nog weigert om zijn of haar bomen of struiken netjes bij te knippen, kan je altijd terecht bij een vrederechter, al zou het doodzonde zijn mocht het zover komen. Want een goede buur is altijd mooi meegenomen. Bij de vrederechter kan je een verzoeningsprocedure opstarten. Dan dien je bij de rechter aan te tonen, dat je hinder ondervindt van de bomen van de buurman. Hij of zij zal dan de situatie per geval beoordelen.

Uitzonderingen
Stel dat de wortels van de bomen op jouw eigendom schade veroorzaken, dan mag je deze zonder toestemming van de buren doorhakken. Eventuele schade zoals bijvoorbeeld het omhoogkomen van terrastegels kan je zelfs laten vergoeden door de buurman.

Hebben jullie daarnaast een haag als scheidingslijn, dan wordt deze als een gemeenschappelijk goed aanzien. Iedere buur moet daarvoor zelf het onderhoud voorzien op eigen perceel, tenzij jullie zelf een andere regeling hebben getroffen.

Conclusie:
Een boompje is het misschien niet waard om er ruzie om te maken. Probeer dus goede afspraken te maken. En vergeet niet, een goede buur is beter dan een verre vriend. 

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons