Slim renoveren? 5 tips van een architect
Renoveren is een uitdaging waar je beter niet onvoorbereid aan begint. Maar hoe pak je zoiets aan? Wat mag je niet vergeten? En welke fouten moet je vermijden?
Architect Jeroen Vantieghem, zaakvoerder van Atelier Twee Architecten uit Roeselare en bestuurslid van de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, geeft vijf tips waarmee je goed voorbereid uit de startblokken schiet.
1. Breng je wensen en behoeften in kaart
Vantieghem: “Wat wil je bereiken met de renovatie? Het uitzicht van je woning verbeteren of ook het energieverbruik aanpakken? Wil je alleen het bestaande volume opwaarderen of extra ruimte creëren? Of misschien een mix van dat alles?”
“Maak die denkoefening voordat je naar een architect of aannemer stapt. Kijk op bouwwebsites en in magazines voor inspiratie. Via www. zoekeenarchitect.be kan je bijvoorbeeld projecten opzoeken per regio, doelgroep en bouwstijl.”
2. Bepaal je budget
“Je mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het budget. Ga na wat je kan uitgeven. Wat is je eigen inbreng? Welk bedrag zou je kunnen lenen? Zo bepaal je in overleg met je architect of jouw wensen haalbaar zijn binnen het beschikbare budget. Wil je zelf beginnen te cijferen? Reken dan op 800 à 850 euro per vierkante meter (incl. 6% btw) als je binnen het bestaande bouwvolume blijft”, raadt Vantieghem aan.
“Ga je voor een uitbreiding, dan schommelt de bouwkost van het nieuwe gedeelte rond de 1.500 euro per vierkante meter (incl. 6% btw). Dat is zo’n 150 euro duurder dan nieuwbouw, omwille van de hogere complexiteit en eventuele onvoorziene omstandigheden.”
3. Maak een langetermijnplanning
“Veel mensen kopen een woning om stapsgewijs te renoveren, in functie van het beschikbare budget. Dat kan perfect, zolang je maar vertrekt vanuit een totaalplan zodat je weet waar je eindigt”, aldus Vantieghem.
“Een gouden regel: begin met de buitenschil. Investeer dus eerst in je gevel, het dak en de ramen. De afwerking en het interieur komen op het einde. Denk ook na over de praktische kant van de werken. Blijf je in je huis wonen of ga je een tijdje opnieuw huren? Zo ja, op welk moment in het bouwproces en voor hoelang? Ook dat bepaal je best op voorhand.”
4. Haal het maximum uit de bestaande woning
Vantieghem: “Probeer de mogelijkheden en kwaliteiten van de bestaande woning zo goed mogelijk te benutten. Als je structurele ingrepen doet, zoals een dragende muur verplaatsen, ben je altijd duurder af. Het is de kunst om met minimale ingrepen een optimaal resultaat te verkrijgen. Relatief kleine structurele ingrepen, met een beperkt ruimtelijk effect, laat je om budgettaire redenen best achterwege.”
5. Laat je goed adviseren en begeleiden
“Verbouwen is complex en de eisen nemen voortdurend toe. Laat je goed adviseren door je architect of aannemer. Je kan gerust ook vrienden, familie en kennissen inschakelen om te helpen. Bespreek dat dan wel op voorhand met je architect en beperk je vooral tot de afwerking”, besluit Vantieghem.
“De ruwbouwfase laat je beter over aan een erkend aannemer. Zo ben je gedurende tien jaar beschermd in geval van eventuele bouwkundige problemen. Die garantie heb je niet als je zelf bouwwerken uitvoert. Bovendien betaal je voor de aankoop van materialen 21 procent btw, tegenover 6 procent als je met een erkend aannemer werkt.”
Bron: Hebbes
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.