Steeds meer Belgen renoveren hun woning


Volgens recente cijfers van de Federale Overheidsdienst Financiën telt België 4,44 miljoen gebouwen (huizen, kastelen, flatgebouwen, appartementengebouwen, boerderijen…).


Het aantal gebouwen dat voor 1900 gebouwd is, vertegenwoordigt nog 16% van de Belgische vastgoedmarkt. Als we de gebouwen van voor 1945 bekijken, komen we op bijna 40% van de woningen. Slechts 24% van de gebouwen zijn sinds het begin van de jaren 80 gebouwd. Als we de Belgische gebouwen per regio bekijken, moeten we echter iets genuanceerder te werk gaan..


In Wallonië zijn meer dan 30% van de gebouwen meer dan honderd jaar oud, tegenover 16% in Brussel-hoofdstad en nauwelijks 8% in Vlaanderen. Een ding is dus duidelijk: de gebouwen in Vlaanderen zijn duidelijk jonger dan die in de Franse gemeenschap en de frequentie van nieuwe gebouwen is het hoogste in het grensgebied van België en Nederland. Respectievelijk 49%, 48% en 42% van de gebouwen in Bredene, De Haan of Middelkerke zijn gebouwd na 1981.


In België kan je voor de renovatie of de reparatie van een woning genieten van een sterk verlaagd BTW-tarief van 6% (in plaats van 21% voor nieuwe gebouwen of gebouwen van minder dan 5 jaar oud). Zo realiseerde de renovatiesector in 2013 een totale omzet van 6.7 miljard euro’s gerealiseerd met een BTW-tarief van 6%.


België kent een groeiende renovatiesector

Vergeleken met de twee afgelopen jaren kent België een groeiende renovatiesector en deze ontwikkeling lijkt zich in de komende jaren door te zetten. 41% van de huiseigenaren heeft in het afgelopen jaar geïnvesteerd in renovatiewerkzaamheden of woningreparaties.


Volgens een onderzoek van Essecia, geeft een Belg gemiddeld 12.700 euro’s per jaar uit aan renovatiewerkzaamheden aan zijn woning. Om deze werkzaamheden te verrichten leent hij nauwelijks of helemaal niet van de bank, maar maakt hij liever gebruik van zijn spaargeld.


Wat betreft de uitgevoerde werkzaamheden investeert de Belgische woningeigenaar vooral in zijn comfort en in de energie-efficiëntie van zijn woning.


Bron:

Immovlan

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons