10 gouden tips voor een nauwkeurige plaatsbeschrijving

Een uitgebreide, nauwkeurige plaatsbeschrijving is zowel voor de huurder als voor de verhuurder een must. Meer nog, het is sinds 2007 zelfs verplicht. Je kunt er immers aan het einde van het huurcontract heel wat pijnlijke discussies mee vermijden.

Enkele nuttige tips
1. Zowel de huurder als de verhuurder moeten tijdens het opmaken van een plaatsbeschrijving aanwezig zijn. Bovendien moeten beide partijen het document ondertekenen en elke pagina paraferen. 

  1. Het opmaken van de plaatsbeschrijving gebeurt in het beste geval terwijl het pand nog onbewoond is. 

  2. Een nauwkeurige plaatsbeschrijving vergt tijd. Overloop kamer per kamer en wees gedetailleerd. Kijk niet enkel naar de vloerbekleding en het sanitair maar ook naar de verwarming, de plinten, de plafonds, enzovoort. Een barst in een badkamertegeltje? Een schimmelvlak aan het plafond? Noteer het! 

  3. Gebruik eventueel verschillende omschrijvingen om de staat te definiëren: gloednieuw, in prima conditie, in goede staat, gebruikt …

  4. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Maak algemene foto’s per kamer en detailbeelden van eventuele schade. Digitale foto’s druk je best af en laat je aan de achterzijde handtekenen door beide partijen.

  5. Vergeet het aantal huissleutels niet te vermelden!

  6. Noteer ook de meterstanden voor aardgas, mazout, elektriciteit en water.

  7. Als er tijdens de huurperiode aanpassingen aan het pand worden aangebracht, kun je een addendum opmaken en dit aan het huurcontract toevoegen.

  8. Om onenigheid te voorkomen kun je ook samenwerken met een neutraal persoon. Er zijn heel wat experten die plaatsbeschrijvingen opstellen. Huurder en verhuurder kunnen desgewenst de kosten delen.

  9. Op de website van de overheid vind je een model dat je kunt gebruiken om een plaatsbeschrijving op te stellen.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over je huurcontract

Huren of verhuren? Ontdek alles wat je moet weten over de inhoud van het huurcontract en de wetgeving over de huurovereenkomst
Lees meer

Alles wat je moet weten over het huurcontract van korte duur

Een huurcontract voor korte duur brengt veel voordelen met zich mee. Ontdek hier alles wat je moet weten over korte termijn huren en verhuren.
Lees meer

Voorkom problemen door een goede screening van huurders.

Voorkom problemen door een goede screening van kandidaat huurders. Welke documenten mag een verhuurder of makelaar bij een huurderscheck aan je vragen? 
Lees meer

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons