Waarom sleutel-op-de-deur bouwen?

Waarom sleutel-op-de-deur bouwen? Als je de vraag aan de firma’s zelf voor legt, krijg je steevast antwoorden in de vorm van kernwoorden als: vaste prijs, gekende uitvoeringstermijn, geen administratieve rompslomp. Maar welke troeven biedt deze vorm van algemene aannemerij nog?

Garantie
Het bouwen van een woning met één algemene aannemer is gebonden aan de Wet Breyne. Deze wet beschermt de bouwheer. “Zo geniet hij van garanties die zorgen dat je effectief krijgt wat je hebt besteld en betaalt. Wanneer je in eigen beheer bouwt met verschillende aannemers, dan zijn die garanties niet ingedekt door de Wet Breyne en moet je deze pijnpunten zelf uitklaren. Gebrek aan technische en wettelijke kennis spelen daarbij niet in het voordeel van de bouwheer,” motiveert Tatiana Fomenkova bij Bik Woningen.

“Daarnaast geldt ook dat je een voltooiingswaarborg krijgt,” vult men bij Unicas aan. “Als aannemer moeten we immers een waarborg stellen van 5% van de waarde van het gebouw en hier binnen 30 dagen na ondertekening van het contract een bewijs van leveren.” Zonder de borg kan de bouwheer de overeenkomst nietig laten verklaren.

Eén aanspreekpunt
Een belangrijk deel van het comfort van het bouwen via de sleutel-op-de-deurformule zit in het feit dat je één aanspreekpunt binnen de firma krijgt. Daarmee ontzorgen de bouwfirma's u als klant. “Deze persoon beantwoordt al je vragen, houdt je op de hoogte van de vorderingen op de werf. Kortom, je mag rekenen op een professionele begeleiding,” geven Claudia Marchetta (Thuis Best) en Christophe Van Bever (Bostoen) aan.

Tijdswinst
“Zelf kun je onmogelijk zo snel bouwen als met een sleutel-op-de-deurfirma,” meent Claudia Marchetta (Thuis Best Woningbouw). Een sleutel-op-de-deuraannemer realiseert een doorsnee woning gemiddeld op enkele maanden. Zij kunnen dit hoge ritme garanderen omdat ze vaste afspraken hebben met onderaannemers. Als je in eigen beheer bouwt, is dit veel moeilijker.

Maatwerk
De tijd van de standaardplannen in de sleutel-op-de-deurbranche is lang achterhaald. Vandaag bouw je met een eigen architect en zelfs interieurarchitect als je voor sleutelklaar bouwen kiest. Zowat iedere firma drukt daar op. Danneels begeleidt de klant al van bij de aankoop van de bouwgrond. “Verder bieden we een heel gedetailleerd lastenboek met een nauwkeurige omschrijving van de materialen. In de afwerking gaan we zo ver als de klant ons vraagt. We bieden zelfs interieuradvies aan,” stelt Wim De Meyer.

Een zelfde verhaal bij Sibomat. “De klant kan niet alleen binnen de gewenste architecturale stijl bouwen, maar ook op maat van het gewenste comfort en energieniveau. Kortom, de klant is koning vanaf de eerste pennentrek,” vertelt Youri Van Daele.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons