Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.

  • Wat houden de successierechten op vastgoed in?
  • Wat zijn de tarieven van de erfbelasting?
  • Wat is een naakte eigenaar?
  • Wat is een vruchtgebruiker?
  • Moet ik meerwaardebelasting betalen op de geërfde woning bij de verkoop ervan?


Wat houden de successierechten op vastgoed in?



Een van de minst leuke onderwerpen blijft natuurlijk belastingen. Belastingen op een erfenis? Da’s zo mogelijk nog erger. 

De successierechten, of erfbelasting zoals ze ondertussen ook genoemd worden, is de belasting die je betaalt op een geërfd goed. Klinkt logisch. Maar wat komt er daar allemaal bij kijken?

  • Eerst en vooral moeten de erfgenamen de aangifte van nalatenschap doen bij de Vlaamse Belastingdienst. Deze aangifte bevat alle eigendommen van de overledene.

  • Indien je naaste is gestorven in België heb je 4 maanden om dit in orde te brengen.  

  • De aangifte kan je zelf digitaal of met de post versturen. Je kan hiervoor echter ook een beroep doen op je notaris. Indien je wat meer informatie over de aangifte wil, kan je altijd terecht op de website van de Vlaamse Overheid

  • De tarieven van de erfbelasting worden bepaald op basis van een schatting van de waarde van de woning. Het is dus maar best dat die zo accuraat mogelijk is. 

  • Je kan ofwel een onafhankelijke schatter inhuren zoals een notaris of een expert-schatter, ofwel zelf de schatting doen, of een online schatting aanvragen, bijvoorbeeld met de Oximo-tool.
 
  • Je kan voor de schatting ook altijd een aanvraag van bindende schatting indienen bij de Vlaamse Belastingdienst.

Wat zijn de tarieven van de erfbelasting?


De tarieven van de erfbelasting hangen af van het verwantschap tussen de erfgenaam en de overledene en de omvang van de erfenis: 

  • Erfenissen in rechte lijn en tussen partners worden aan het laagste tarief belast.

  • Afhankelijk van de omvang van de erfenis kan er 3%, 9% of zelfs 27% aan belastingen van worden afgetrokken. Indien je daar wat meer gedetailleerde informatie over wil, kan je ook nu terecht bij de website van de Vlaamse Overheid.
Indien je erfbelasting voor je kinderen wil vermijden, kan je altijd kiezen om een schenking te doen. De schenking is vaak een onderdeel van de erfenis die de kinderen vóór het overlijden van de ouder krijgen en waar ze dus geen erfbelasting op moeten betalen. 

Wil je wat meer weten over de details van de erfbelasting? Neem dan zeker even een kijkje! 

Wat is een naakte eigenaar?


Soms, bijvoorbeeld wanneer één van de ouders komt te overlijden, kunnen de erfgenamen naakte eigenaars worden van het geërfde onroerend goed. Wat houdt dat in, een naakte eigenaar zijn? Wat bedoelt men daar eigenlijk mee?

Een naakte eigenaar is de eigenaar van een huis of pand waar er een vruchtgebruik op rust. De vruchtgebruiker mag gebruik maken van de woning en deze zelfs verhuren. Hij of zij kan er volgens de wet ook niet uitgezet worden. 

Wanneer één van je ouders overlijdt, kan je bijvoorbeeld afspreken dat de nog levende ouder in het ouderlijk huis mag blijven wonen maar dat jij en eventuele broers en zussen de woning al erven als naakte eigenaars. 

Als je graag wat meer wil weten over de rechten en plichten van een naakte eigenaar geven we je graag wat meer informatie.

Wat is een vruchtgebruiker?

Nu we weten wat een naakte eigenaar is, zullen we ook eens de vruchtgebruiker onder de loep nemen. Wat is een vruchtgebruiker precies en waar moet hij of zij rekening mee houden? 

Een vruchtgebruiker is iemand die gebruik mag maken van een huis maar niet de eigenlijke eigenaar is. Hij of zij heeft zelfs het recht om dat huis zelfstandig te verhuren.

Een ouder kan de woning bijvoorbeeld al vóór zijn of haar overlijden aan de kinderen schenken met de voorwaarde dat hij of zij wel nog in het huis mag blijven wonen. 
Wil je wat meer specifieke informatie over het vruchtgebruik? Ontdek het bij Oximo. 

Moet ik meerwaardebelasting betalen op de geërfde woning bij de verkoop ervan?


Dan blijft de vraag natuurlijk of je naast de successierechten ook nog meerwaardebelasting moet betalen op het onroerende goed dat je geërfd hebt indien je het wil verkopen. 

Je zal blij zijn om te horen dat er geen meerwaardebelasting wordt geheven op een woning of grond die geërfd is. 

Daar komt echter wel bij dat je weliswaar wel bijkomende successierechten moet betalen als je het goed binnen de twee jaar na overlijden verkoopt aan een hogere prijs dan deze die werd opgenomen in de aangifte van de nalatenschap.

Als je niet goed weet hoe je de verkoop van het geërfde huis wil aanpakken, helpen wij je graag verder! 

Wil je je huis verkopen maar weet je niet goed hoe je dat wil aanpakken? Neem zeker eens contact op met de vastgoedexperten van Oximo voor wat advies!

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer

Zo kan je een huis met een vruchtgebruik er op toch verkopen!

Als je blote eigenaar bent van een huis waarvan iemand anders het vruchtgebruik heeft wil je dat misschien wel verkopen. Hoe kan je de vruchtgebruiker overtuigen om hieraan mee te werken? Wat kan je doen als die uiteindelijk niet akkoord gaat?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons