Wat kost een EPB-verslaggever?

Als je bouwt of uitgebreid renoveert, moet je een EPB-verslaggever inschakelen.

Hij of zij zorgt ervoor dat jouw project in orde is met de energetische eisen. Gezien die eisen blijven verstrengen, is het belang van een goede EPB-verslaggever ook toegenomen.

Maar hoeveel betaal je voor een EPB-verslaggever? 

Omvang takenpakket

Niet elke EPB-verslaggever biedt dezelfde service. Wettelijk gezien komt hij of zij twee keer in actie om een verslag op te maken: één keer voor de werken en één keer erna. Ik ben van mening dat een EPB-verslaggever tegenwoordig meer moet doen dan een verslag opmaken, zegt Van Herck. 

Een bouwheer heeft nood aan gespecialiseerd advies tijdens de werken, maar ook achteraf bij de aanvraag van premies. Voor dit extra advies moet je uiteraard bijbetalen, al verdien je dit in de meeste gevallen snel terug.

Steeds meer EPB-verslaggevers bieden ook diensten aan die onlosmakelijk verbonden zijn met hun verplicht takenpakket, zoals de ventilatieverslaggeving of de luchtdichtheidsmeting (blowerdoormeting). 

Als je deze diensten laat uitvoeren door je verslaggever, vermijd je extra kosten die een externe partij aanrekent voor het opvragen van de nodige info bij de EPB-verslaggever.

Nieuwbouw versus renovatie

Dit is de grootste kostenbepaler. Bij een nieuwbouw komt véél meer kijken. De 
EPB-eisen zijn een pak uitgebreider. 

Voor een verbouwing ben ik een kleine dag bezig, een nieuwe woning neemt makkelijk twee dagen in beslag. Dat betekent dubbel zoveel werkuren.

Tijd om prijzen te plakken: Reken voor een kleine renovatie op 650 euro en voor een nieuwe woning of ingrijpende energetische renovatie op 950 euro, exclusief btw, vertelt Van Herck. 
Dit zijn gemiddeldes. Er zijn verslaggevers die zich houden aan het minimumpakket en daardoor aan een scherpere prijs werken.

Bouwknopen: A, B of C?

Nog een kostenbepaler: hoeveel tijd steekt je verslaggever in 
de bouwknopen?

Dat zijn - kort samengevat - de cruciale aandachtzones voor je isolatie. Hoe meer rekenwerk hij of zij hiervoor uitvoert, hoe lager je E-peil.

Je hebt de keuze tussen optie A (zeer uitgebreid), B (de gulden middenweg) en C (beperkt). 
Voor particuliere nieuwbouwprojecten is B de standaardkeuze", verduidelijkt Van Herck. 

Optie A zorgt al gemakkelijk voor een verdubbeling van het gemiddelde prijskaartje tot zo’n 1600 euro. En dat terwijl het vaak niet eens zo’n groot voordeel oplevert.

Architect als EPB-verslaggever?

De laatste factor die het prijskaartje beïnvloedt. Uit 
een enquête van enkele jaren geleden bleek dat architecten meer aanrekenen dan een externe EPB-verslaggever.

We citeren: "Wat de vergoeding van de EPB-verslaggeving betreft, valt het op dat architecten die er zelf voor instaan, gemiddeld 10 tot 20% hogere bedragen innen dan wanneer er een externe verslaggever wordt ingeschakeld."

De eindafrekening?

Voor een externe verslaggever betaal je exclusief btw:

  • 950 euro voor een nieuwbouw of ingrjipende energetische renovatie.
  • 650 voor een kleine renovatie.

TIP: Vergelijk goed het aangeboden advies en de inhoud van het totaalpakket.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons