Welke impact heeft het coronavirus (Covid-19) op de vastgoedmarkt?


Mag ik bezoeken organiseren om mijn pand te verkopen of verhuren?


Er rijzen veel vragen over de huidige situatie en de coronamaatregelen die de Belgische regering neemt. Immoweb beantwoordt 10 vragen die je mogelijk hebt en geeft je een actuele stand van zaken.
De autoriteiten zijn duidelijk: iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven om contact met andere mensen te vermijden. Reizen is alleen toegestaan in noodgevallen. Het is daarom aangeraden om bezoeken aan woningen, plaatsbeschrijvingen, expertverslagen en verhuizingen uit te stellen indien ze niet dringend zijn.
Aangezien de beschikbare informatie uit verschillende bronnen zeer snel verandert, kan je steeds de officiële website van de FOD Volksgezondheid raadplegen (zie de link onderaan het artikel).

Plaatsbezoeken zijn verboden

Een huidige verkoop mag worden afgerond, maar nieuwe verkoopsprocedures mogen momenteel niet worden georganiseerd. Deze regel geldt voor beroepsmensen, maar ook voor de particulieren. Thuisbezoeken zijn verboden. Ze vallen namelijk niet onder de noodzakelijke verplaatsingen, zie de lijst van FGOV Volksgezondheid. Voor de gezondheid van iedereen is dit echt niet het moment om bezoeken te organiseren om je woning te verkopen of te verhuren.

Ik wil een virtuele rondleiding maken.

Is het mogelijk?

Organiseer een virtuele rondleiding via videoconferentie

Om je pand goed in de kijker te plaatsen, raden we je aan om een promotionele virtuele rondleiding te maken die je binnenkort bij je zoekertje zal kunnen toevoegen op www.immoweb.be. Zo beschikken de kandidaten over meer informatie en zijn ze goed voorbereid voor het bezoek.

Nieuwe virtuele plaatsbezoeken mogen niet meer

Bericht van CIB Vlaanderen
Dit werd ook bevestigd tijdens een sectoroverleg, waar een representatieve groep van vastgoedactoren, het Nederlandstalige Bureau van het BIV en CIB Vlaanderen aanwezig waren. Alle partijen onderschreven daarbij dat nieuwe virtuele plaatsbezoeken niet meer mogen.

Kijken we naar de recente richtlijnen die werden uitgevaardigd door het crisiscentrum met betrekking tot de mogelijkheid om plaatsbezoeken te organiseren, dan blijkt hieruit duidelijk dat enkel de huidige verkoopprocessen mogen afgehandeld worden en geen nieuwe plaatsbezoeken mogen ingepland worden. 

De boodschap is dus duidelijk: bestaande dossiers mogen afgehandeld worden, nieuwe verkoopprocessen daarentegen mogen niet worden georganiseerd.  

Kan ik contact opnemen met een immokantoor?


Blijf in contact met je makelaar

Wil je je eigendom te koop of te huur aanbieden? Neem dan nu al contact op met de kantoren uit je regio. Zodra de afzonderingsperiode achter de rug is, zullen de agenda’s heel snel vollopen.

Als je al in contact bent met een kantoor, mail of bel ze dan om je bezoek zo snel mogelijk in te plannen en je dossier op te volgen.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning schatten?


De prijs van je huis of appartement laten inschatten

In afwachting van het bezoek van een expert of gespecialiseerde vastgoedmakelaar, kan je de prijs van je woning schatten op schatting.immoweb.be. Na een paar klikken kom je te weten binnen welke prijsvork je woning zich bevindt. Als je je eigendom de komende weken te koop wil stellen, kunnen wij je in contact brengen met de kantoren uit je regio. Zo staat alles in de startblokken zodra de afzonderingsperiode ten einde loopt.

Kan ik verhuizen?


Verhuizingen zijn toegestaan maar …

Volgens het ministerie mag je verhuizen als dit dringend is en met inachtneming van de strikte voorwaarden op het vlak van sociale afstand en hygiëne. De helpers moeten wel beperkt worden tot de personen met wie je onder één dak woont. Het zal echter niet gemakkelijk zijn om een verhuisfirma te vinden, want de meeste zijn gesloten. Tref dus zo snel mogelijk de nodige voorbereidingen.

Mag ik mijn bouw- of renovatiewerken aanvatten of voortzetten?


Werken gaan door met naleving van de regels

Momenteel zijn er geen beperkingen op bouw- of renovatiewerken. Maar de handelszaken die materiaal verkopen, zijn enkel toegankelijk voor vakmensen uit de sector. Particulieren moeten dus online bestellen. Indien de arbeiders op de werven zich aan de hygiëneregels houden en op 1,5 m afstand werken, kunnen de werken doorgaan. Als de werken niet dringend zijn, vragen we ze uit te stellen om ook deze beroepsgroepen te beschermen.

Kan ik een bod doen op een pand?


De notarissen en makelaars zijn ter beschikking om een bod te doen

Je kunt uiteraard een bod doen op een pand dat je vóór de afzonderingsperiode bezocht hebt. Stuur je bod via e-mail naar je notaris of je makelaar, die het zal doorgeven aan de verkoper.

Raadpleeg ons artikel voor meer informatie over het verkoop- of aankoopproces van een pand.


Kan ik het verkoopcompromis ondertekenen tijdens de afzonderingsperiode?


De notarissen en makelaars zijn ter beschikking om het compromis op te stellen

Het is volstrekt mogelijk om het verkoopcompromis vanop afstand af te ronden. Dit kan tot en met 5 april namelijk niet bij de notaris op kantoor gebeuren. De notaris of de makelaar stelt de nodige documenten in verband met het compromis op en vraagt aan koper en verkoper om ze te ondertekenen en ingescand terug te sturen. Daarnaast heeft de federatie van notarissen het nodige gedaan om ook de overlijdensverzekering af te handelen zonder de fysieke aanwezigheid in het kantoor.

Meer informatie over het verkoopcompromis vind je in dit artikel.

CIB Vlaanderen biedt een oplossing van digitaal ondertekenen aan voor de volledige vastgoedsector. Kopers en verkopers kunnen dus gewoon van thuis uit een compromis ondertekenen.

Kan ik de notariële verkoopakte van een pand ondertekenen tijdens de afzonderingsperiode?


Een notariële akte afhandelen kan niet tot 5 april

Dringende afspraken kunnen nog steeds doorgaan, niet dringende gaan voorlopig niet door. Niet dringende koopaktes worden uitgesteld tot een datum na 5 april (uitgezonderd overlijdensaktes). In dringende gevallen kan er echter een regeling getroffen worden tussen de notariskantoren van koper en verkoper, als dit geen complicaties met zich brengt, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om het pand te ontruimen. Neem dus snel contact op met je notaris of geef een kijk op de FAQ van de Federatie van Notarissen (link onderaan de pagina).

Zoek je meer informatie over de notariële akte? Raadpleeg ons artikel.


Mag ik de aflossing van mijn hypothecaire lening opschorten?


Uitstel voor afbetaling van je hypothecaire lening vergemakkelijkt

De meeste banken geven betalingsuitstel voor je krediet, op voorwaarde dat je een inkomensverlies kunt aantonen dat rechtstreeks verband houdt met de coronacrisis. Neem in dat geval contact op met je bankier om een aanvraag in te dienen. De bank is echter niet verplicht om deze aanvraag te aanvaarden. Win inlichtingen in en neem de voorwaarden in verband met uw aanvraag grondig door. Elke bank heeft een eigen procedure ingesteld, maar ze willen allemaal deze aanvraag vergemakkelijken.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons