Ligt uw woning in overstromingsgevoelig gebied?

In Vlaanderen liggen 211.000 woningen in ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’. Maar die vlag dekt de lading niet en dat kan financiële gevolgen hebben, meent Vlaams Ombudsman Bart Weekers. Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) kondigt een evaluatie en mogelijke aanpassing aan.

Na de overstromingen van 2010 nam de Vlaamse overheid maatregelen om mensen beter te informeren of hun woning of perceel al dan niet in overstromingsgevoelig gebied lag. Een van de gevolgen was dat nogal wat woningen en percelen plots in ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ kwamen te liggen. Voor sommige betrokkenen kwam dat als een grote verrassing.

Zoals De Standaard maandag schrijft, stapte een man uit Huldenberg naar de Vlaamse Ombudsman. Rond de man zijn woning was in 27 jaar nooit enige vorm van wateroverlast geweest, maar plots moest hij wel potentiële kopers informeren over het mogelijke overstromingsrisico. Dat gaat ook gepaard met een logo waarbij een huis wordt afgebeeld ‘met de voeten in het water’.

Mogelijk overstromingsgevoelig gebied
In een rapport erkent Vlaams Ombudsman Bart Weekers het probleem. De term ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ dekt ‘noch juridisch, noch taalkundig’ de lading, meent Weekers. 'Mogelijk overstromingsgevoelig gebied' is namelijk niet hetzelfde als 'effectief overstromingsgevoelig gebied' en zeker iets anders dan 'overstromingsgebied' tout court. Waar de overheid in laatstgenoemde gebieden weet heeft van recente wateroverlast, is dit in het 'mogelijk overstromingsgevoelig gebied' niet het geval’.

Volgens de ombudsman kan zo'n term ‘de koop-appetijt doen afnemen’. Bovendien is de overheid nooit zijn informatieplicht goed nagekomen. ‘Er werd nooit een grootschalige informatiecampagne rond gevoerd. Veel mensen weten het wellicht nog altijd niet’, zegt Weekers in De Standaard. Hij vraagt daarom om de term 'mogelijk overstromingsgevoelig gebied' te vervangen ‘door een term die de gevoeligheid voor wateroverlast van de geviseerde gebieden adequaat vat’. Het kabinet van minister-Schauvliege antwoordt: ‘Begin 2016 wordt de informatieplicht geëvalueerd en we zullen overwegen of we de term 'mogelijk overstromingsgevoelig' kunnen aanpassen’, zegt de woordvoerder in de krant.

Informatieplicht
De specifieke informatieplicht voor overstromingsgevoeligheid werd eind 2013 ingevoerd. Vastgoedmakelaars en notarissen, maar ook particuliere verkopers of verhuurders (verhuur voor meer dan 9 jaar) moeten verplicht informeren of een kavel geheel of gedeeltelijk in een overstromingsgevoelig gebied ligt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:
• Effectief overstromingsgevoelig gebied: Die gebieden liepen recentelijk nog onder water. Of modellen geven aan dat het om de 100 jaar of frequenter overstroomt.
• Mogelijk overstromingsgevoelig gebied: In deze zones zijn er in het recente verleden geen overstromingen geweest en zijn er dan ook geen frequente overstromingen te verwachten. Enkel bij extreme weersomstandigheden of bij een defect aan de waterkering (zoals een dijkbreuk) overstromen deze gebieden.
• Afgebakend gebied: Enkele zones zijn afgebakende overstromingsgebieden of afgebakende oeverzones. Meestal liggen in die zones geen bouwgronden, maar gaat het om zogenaamde zachte bestemmingen. 

De ligging in een overstromingsgevoelig gebied of afgebakende zone moet aangegeven worden in advertenties voor verkoop of verhuur op websites, in kranten, tijdschriften en folders, nieuwsbrieven en mailings. De overstromingsgevoeligheid moet ook verplicht vermeld worden in zowel het compromis als in de verkoopakte.

Kaart
Om te weten of uw woning in het ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’ ligt, kan u de kaart met overstromingsgevoelige gebieden raadplegen op www.geopunt.be 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons