Zijn inbouwrolluiken slecht voor je E-peil?
We vroegen het aan Ann Van Eycken, secretaris-generaal bij Verozo, de Belgische beroepsvereniging van buitenzonwering, binnenzonwering en rolluiken. En aan Heidi Buedts, EPB-calculator bij adviesbureau Dirk De Groof.
Vanwaar de bezorgdheid?
Ann Van Eycken stelt duidelijk: “Het zijn niet de rolluiken zelf, maar de rolluikkast die mogelijk een probleem geeft. Om een rolluik te plaatsen, kan je niet anders dan de bouwschil en dus ook de isolatie onderbreken. Je zit met een bouwknoop die je luchtdicht moet krijgen en bij-isoleren.”Volgens Van Eyken dragen zowel de fabrikanten als de installateurs hier een verantwoordelijkheid. “In tegenstelling tot vroeger besteden rolluikfabrikanten veel aandacht aan de isolatie van de rolluikkasten. Ze doen zelfs gerichte tests, met extra aandacht voor een goed evenwicht tussen thermische en akoestische isolatie. Maar uiteraard staat of valt een goede inbouwkast met de vaardigheden van de plaatser, meestal je buitenschrijnwerker.”
En wat met de luchtdichtheid? “Alleen een issue als je je rolluiken manueel bedient”, zegt Heidi Buedts. “De gleuf waar het lint doorheen schuift, vormt een onderbreking van je schildeel. Bij automatische rolluiken heb je alleen een sensor of schakelaar. En ook je raam is ingekit, dus dat is helemaal luchtdicht. We zien bij blowerdoortests ook geen problemen qua luchtlekken bij rolluiken of screens.”
Hoe brengt je EPB-verslaggever inbouwrolluiken in rekening? Heidi Buedts: “Wij vragen altijd de details op bij de architect. Is er overal voldoende isolatie? Indien niet, kan de architect of bouwheer nog beslissen om extra te isoleren. Al is dat niet altijd mogelijk wegens plaatsgebrek.”
Hoe bekijkt een EPB-verslaggever dit?
Hoe brengt je EPB-verslaggever inbouwrolluiken in rekening? Heidi Buedts: “Wij vragen altijd de details op bij de architect. Is er overal voldoende isolatie? Indien niet, kan de architect of bouwheer nog beslissen om extra te isoleren. Al is dat niet altijd mogelijk wegens plaatsgebrek.”Buedts wijst op de 2 %-regel: “2 % van de totale verliesoppervlakte – nagenoeg de volledige buitenoppervlakte van je woning – mag afwijken van de norm. Het maakt dan ook een verschil of je alleen rolluiken voorziet in de slaapkamers of in elk raam. Laat alles nog eens controleren door je EPB-verslaggever als je niet zeker bent.”
“Rolluiken leveren meestal winst op”
Klopt het dat inbouwrolluiken een negatieve impact hebben op je E-peil? Buedts: “Zeker niet. In de meeste gevallen leveren ze zelfs winst op. Ze zorgen namelijk voor een bijkomende warmteweerstand. Je hebt minder warmteverlies door je ramen en de isolatiewaarde van je raam ligt ook wat lager.”Ann Van Eycken gaat een stapje verder: “Qua thermische isolatie scoren goed presterende rolluiken met een U-waarde kleiner dan 0,6 W/m²K beter dan driedubbel HR-glas. Performante rolluikkasten doen het ook op akoestisch vlak prima. Fabrikanten ontwikkelen stelselmatig oplossingen die de energiebalans van de woning verbeteren met aandacht voor de esthetiek van de gevel. Zo zijn er systemen op de markt waarbij de rolluikkasten in de gevelisolatie kunnen worden ingebouwd en waarbij revisie van binnenuit of van buitenaf op eenvoudige wijze mogelijk is. Meerdere rolluiken kunnen in één enkele rolluikkast worden geïntegreerd.”
Nog een belangrijk voordeel volgens Van Eycken: “Onze huizen zijn almaar beter geïsoleerd en luchtdichter. Daarom moet je oppassen voor oververhitting. Met rolluiken kan je de temperatuur met meer dan zes graden verlagen in huis. Integreer je alles binnen een domoticasysteem, dan heeft dit een extra positieve impact op je E-peil. Als je je rolluiken of zonwering automatisch aanstuurt met sensoren ben je oververhitting een stapje voor.”
“Rolluiken hebben in tegenstelling tot screens een isolerend effect en hebben daardoor dus ook een effect op je E-peil. Qua luchtdichtheid kan je beide met elkaar vergelijken, hetzelfde geldt voor oververhitting. Maar al bij al hebben elektrisch aangedreven, goed geplaatste rolluiken, een betere invloed op je E-peil dan screens.”
Hoe verhouden rolluiken zich tot screens?
“Rolluiken hebben in tegenstelling tot screens een isolerend effect en hebben daardoor dus ook een effect op je E-peil. Qua luchtdichtheid kan je beide met elkaar vergelijken, hetzelfde geldt voor oververhitting. Maar al bij al hebben elektrisch aangedreven, goed geplaatste rolluiken, een betere invloed op je E-peil dan screens.”Ann Van Eycken vult aan: “Gemiddeld genomen presteren rolluiken inderdaad beter. Ze houden het zonlicht volledig tegen, waardoor het sneller afkoelt in huis. Al verkrijg je hetzelfde resultaat, of zelfs beter, met een screen dat voor 90 % zonwering zorgt.”
Volgens Ann Van Eycken is het duidelijk: zowel rolluiken als screens maken deel uit van een kwalitatieve bouwschil (zonwering in het S-peil) en hebben een gunstig effect op je E-peil. En dat dankzij ontwikkelingen op productniveau enerzijds en op het vlak van plaatsing anderzijds.
Conclusie?
Volgens Ann Van Eycken is het duidelijk: zowel rolluiken als screens maken deel uit van een kwalitatieve bouwschil (zonwering in het S-peil) en hebben een gunstig effect op je E-peil. En dat dankzij ontwikkelingen op productniveau enerzijds en op het vlak van plaatsing anderzijds.Een iets gematigdere conclusie horen we van Heidi Buedts: “Je kan niet zomaar zeggen dat je E-peil daalt door rolluiken te integreren. Alles is afhankelijk van het project: heb je grote ramen? Is er constante beschaduwing? Hoe is je woning georiënteerd? Hoe gaat je EPB-verslaggever om met bouwknopen? Ventileer je ook ’s nachts? Alles begint bij een slim ontwerp.”
“Maar mensen moeten alleszins niet vrezen om inbouwrolluiken te plaatsen. Met een degelijke plaatsing, een goed geïsoleerde rolluikkast en een goede controle op de afwerking hoef je je geen zorgen te maken.”
Bron
Livios
Bron
Livios
Gerelateerde artikels
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.