Zo vraag je voortaan in Vlaanderen een minnelijke schikking aan bij een bouwovertreding!

Als je in het Vlaamse gewest een bouwovertreding begaat kan je een minnelijke schikking aanvragen om op die manier een gerechtelijke procedure te vermijden.

Hoe ga je daarbij precies te werk? Wat kan je doen?

Wat is het?

Als je een bouwovertreding begaat riskeer je strafrechtelijk en/of burgerrechtelijk te worden veroordeeld. Je loopt het risico dat de overheid bv. het herstel van de bouwovertreding vraagt voor de rechtbank.

Door een minnelijke regeling te treffen kan je ervoor zorgen dat er geen gerechtelijke procedure volgt. In ruil betaal je dan wel een geldsom en moet je eventueel ook bepaalde aanpassingswerken doen.

Wie kan het vragen?

De minnelijke schikking kan worden gevraagd door diegene die de bouwovertreding begaat.

Daarnaast kunnen ook andere belanghebbenden om zo’n minnelijk schikking vragen.  Hierbij kan het bv. gaan om de huurder van het pand, de toekomstige eigenaar en dies meer.

Het formulier in kwestie vind je hier terug (linken naar : https://www.ejustice.just.fgov.be/mopdf/2020/09/10_1.pdf#Page159).

Je moet de aanvraag indienen bij  de gemeentelijke stedenbouwkundige inspecteur of de burgemeester van de gemeente waarin het goed gelegen is dan wel bij de gewestelijke stedenbouwkundige inspecteur bevoegd voor de provincie waarin het onroerend goed ligt.

Hoe vragen?

Om zo’n minnelijke schikking te vragen moet je een formulier invullen dat wettelijk is voorgeschreven.

Je moet tevens aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag er geen sprake zijn van recidive.

Bovendien mag  het stedenbouwkundig misdrijf niet bestaan uit het verrichten van handelingen in strijd met een stakingsbevel of de stedenbouwkundige bestemmingsvoorschriften.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons