Dit riskeer je als je je lening niet meer kan betalen!

Het gebeurt maar al te vaak dat mensen hun lening niet meer kunnen afbetalen. Dat kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een ziekte, een ongeval, een echtscheiding, het verlies van werk en diens meer. Maar ook andere factoren kunnen daar toe leiden.

Overdrijf niet met hoeveel je leent

Het is belangrijk om bij het aangaan van de lening goed na te denken over hoeveel je maandelijks kan afbetalen. Overdrijf daarbij niet. Doe je dat toch dan riskeer je voor heel wat jaren ‘de broeksriem te moeten aantrekken’. Een klassieke vuistregel die wel eens wordt gebruikt is dat maximaal 1/3 van het gezinsbudget naar de lening mag gaan. Er bestaan heel wat sites die je toelaten te berekenen hoeveel je kan lenen met een welbepaald inkomen. 

Hou er rekening mee dat de aankoop van een onroerend goed ook andere kosten meebrengt dan alleen maar het afbetalen van een lening. Denk bijvoorbeeld maar aan de onroerende voorheffing, een brandverzekering, de onderhouds- en herstelkosten aan de woning enzovoort.

Neem bij problemen contact met je bank

Doet er zich in de looptijd van de lening een probleem voor waardoor je je lening niet meer correct kan afbetalen, neem dan contact met je bank. Leg het probleem voor. Je kan dan trachten om samen met je bankier tot een oplossing te komen. Die kan er bijvoorbeeld in bestaan de lening te spreiden over een langere termijn waardoor de maandelijks te betalen bedragen dalen. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen vragen om een tijdlang enkel intresten te moeten afbetalen. Hou er rekening mee dat hieraan een prijskaartje kan vasthangen waardoor je uiteindelijk op termijn meer betaalt. 

Zijn de problemen blijvend en wil je je huis verkopen, dan kan je aan de bank vragen of die akkoord gaat dat je in afwachting van de verkoop geen verdere afbetalingen moet doen. De bank zal dan wat haar toekomt afhouden van de uiteindelijke verkoopprijs. De bank is niet verplicht om op zo’n vragen in te gaan. 

Doe eventueel een beroep op een schuldbemiddelaar

Als je ernstige financiële problemen hebt kan je een schuldbemiddeling overwegen. Je kan hiervoor naar het OCMW stappen of naar het CAW gaan. Je bemiddelaar kan proberen een oplossing te vinden met je bankier. Je kan ook eventueel een procedure collectieve schuldenregeling opstarten. Als je schuldeisers niet akkoord zijn met het voorstel van aanzuiveringsregeling, kan de rechter een regeling opleggen. De rechtbank kan daarbij bv. wel eisen dat je je onroerend goed verkoopt. 

De bank vordert in

Heb je achterstallen, dan zal de bank je in eerste instantie aanmanen om alsnog tot betaling over te gaan. Doe je dat niet dan zal uiteindelijk een procedure worden gestart die zelfs kan leiden tot de verkoop van je huis. Hierbij moet de bank een aantal strikte wettelijke spelregels naleven. Zo moet je kredietverlener je binnen drie maanden na de onbetaalde vervaldag een aangetekende verwittiging sturen die de gevolgen van de wanbetaling vermeldt. Ook moet er bijvoorbeeld een notaris worden aangesteld voor de verkoop van je huis, heeft er een verzoeningspoging bij de beslagrechter plaats en diens meer. 

Op de zwarte lijst

Je riskeert ook op de zwarte lijst terecht te komen. Je kan daarop komen als een verschuldigd bedrag niet of niet volledig is betaald binnen de drie maanden na de vervaldag. Ook als een verschuldigd bedrag niet of onvolledig is betaald binnen één maand na een ingebrekestelling via een aangetekend schrijven kan je op de zwarte lijst geraken. Je verdwijnt van de zwarte lijst één jaar nadat de achterstallen werden aangezuiverd. Doet je dat nooit, dan verdwijnt de wanbetaling uit de bestanden na tien jaar. Als je op de zwarte lijst staat, wordt het moeilijker een nieuw krediet te krijgen. 

Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Lees meer

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij