Hoe kijkt de fiscus aan tegen vruchtgebruik van een woning?

Mijn 2 kinderen zijn naakte eigenaar van een woning waarvan ik de vruchtgebruiker ben. Ik ontvang de huur en betaal alle kosten. Wie moet wat aanvullen op de belastingaangifte?

De vruchtgebruiker -hij of zij die het genot heeft van de woning en van de inkomsten uit die woning- moet het belastbaar inkomen van de woning aangeven. De naakte eigenaar wordt niet beschouwd als de fiscale eigenaar van de woning. Dus niet uw kinderen, maar u, als vruchtgebruiker, moet het kadastraal inkomen van de woning in uw aangifte vermelden.

Verhuurt u de woning aan particulieren die de woning uitsluitend als privé-woning, gebruiken, dan moet u enkel het kadastraal inkomen van de woning aangeven. Dat doet u naast code 106 van vak III van de aangifte. Maar mogelijk moet u ook de brutohuurinkomsten aangeven. Dat is zo als u de woning verhuurt aan een vennootschap of aan een huurder die de woning voor beroepsdoeleinden gebruikt, bijvoorbeeld aan een zelfstandige die er zijn zaak in onderbrengt. In dat geval geeft u het kadastraal inkomen van de woning aan in code 109 en de huur in code 110 van vak III.

Kosten kunt u niet inbrengen. U geniet immers een bij wet bepaalde forfaitaire kostenaftrek als de huur wordt belast. Wordt enkel het kadastraal inkomen belast, dan wordt dat geïndexeerd en verhoogd met 40%, zonder kostenaftrek. Eventuele intresten op een lening die u sloot voor de woning of voor een ander onroerend goed, kunt u wel inbrengen en worden afgetrokken van de belastbaar inkomen (kadastraal inkomen of nettohuur) van de verhuurde woning.

Bron:
Kluwer

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons