Kan je een huis kopen in naam van iemand anders?

Wanneer iemand je vraagt om voor jou een huis te kopen, zal je wellicht vreemd opkijken. En toch gebeurt het vaker dan je denkt. Een huis kopen in naam van iemand anders is geen vage of louche constructie, maar volledig rechtsgeldig. Dat kan met een commandverklaring. Wij plozen het voor je uit!

Wat is de commandverklaring?

De commandverklaring is een clausule die kan worden opgenomen in een onderhandse koopovereenkomst. Hierbij geeft de werkelijke koper of command iemand de opdracht om hem of haar te vervangen in de koop van een woning. Diegene die aangeduid wordt, is de gecommandeerde. Hij of zij zal de command vervangen als rechtstreekse contractspartij en staat ook op het compromis. Nadien zal hij binnen een vooropgestelde termijn de werkelijke koper of command aanduiden. Naast een onderhandse verkoop, kan dit ook van toepassing zijn bij een openbare verkoop. Daarbij verklaart de notaris bijvoorbeeld dat bij een bepaalde woning het toegelaten is een command toe te laten. Dat wil dus zeggen dat je anoniem een woning kan kopen door jezelf te laten vertegenwoordigen door een derde, de gecommandeerde. Jouw identiteit wordt pas na het bindende compromis bekend gemaakt.

Waarom zou je de commandverklaring gebruiken?

Er zijn een paar redenen waarom je misschien zou overwegen om een woning anoniem te kopen of je identiteit (nog) niet wil bekend maken aan de verkoper. Je bent beroemd of schatrijk: dat is een indicator voor de verkoper om het onderste uit de kan te halen en de verkoopprijs op te drijven, want ‘je hebt geld genoeg’. De woning heeft een emotionele waarde voor jou als koper: de verkoper kan om die reden eveneens de prijs opdrijven omdat je misschien je ouderlijke woning koste wat het kost wil verkopen. Je wil de woning of bijvoorbeeld de grond kopen waarbij een verkoop uitgesloten zou zijn mocht de verkoper jouw identiteit kennen, zoals de aankoop van een aangrenzend perceel om jouw domein uit te breiden. Een verkoop zou sowieso uitgesloten zijn omdat je in onmin leeft met de verkoper. Op die manier kan je nog steeds de woning kopen.

Hoe gaat de commandverklaring in zijn werk?

Concreet kan je iemand anders de volmacht geven om voor jou de woning aan te kopen en alle handtekeningen op papier te zetten. Het Burgerlijk Wetboek stelt hier helaas geen algemene regeling in. Een eerste belangrijk punt dat wel gesteld moet worden bij de commandverklaring is een vastgelegde clausule in de verkoopsvoorwaarden. Deze staat er niet standaard in en moet zowel bij de onderhandse – als de openbare verkoop opgenomen zijn. De gecommandeerde – de ‘eerste’ koper – wordt aangeduid door de werkelijke koper en neemt zijn of haar rol volledig over, tot en met het ondertekenen van het compromis. De uiteindelijke koper, oftewel de command, kan aan de verkoopsvoorwaarden niets meer mogen en kunnen wijzigen. Opgelet: ben jij de gecommandeerde bent en koopt de command de woning niet, dan is de eerste koper gebonden aan het compromis. Daarom leg je ook op voorhand vast -met goedkeuring van verkoper- dat kopen met command toegestaan is.

Wat na aankoop?

Wel, nadat de gecommandeerde het compromis getekend heeft, moet de echte koper aangewezen in een commandverklaring binnen de vijf dagen na het tekenen van het compromis. De akte zelf moet vervolgens geregistreerd worden binnen de termijn van vijftien dagen.

Wat met registratierechten?

Je zou kunnen aannemen dat wanneer een woning een transactie heeft gedaan van de verkoper naar de gecommandeerde, en vervolgens van gecommandeerde naar de werkelijke koper -de command-, dat men twee keer registratierechten zouden moeten betalen. En dat is niet het geval, op voorwaarde dat je het spel volgens de regels speelt: De commandverklaring -dus het aanstellen van de werkelijke koper na het compromis- moet uitdrukkelijk vermeld worden in de overeenkomst. Het aanwijzen van de werkelijke koper -de command- moet ten laatste de vijfde werkdag aangewezen worden bij notariële akte. Dit moet ondertekend worden door zowel de eerste -de gecommandeerde- koper als de werkelijke -de command- koper. Deze notariële akte (van aanwijzing) met de wijziging van de werkelijke koper moet onderscheiden worden van de notariële akte die de notaris na maximaal vier maanden moet laten verlijden. De notariële akte van aanwijzing -waar de werkelijke koper zijn identiteit dus bekend maakt- moet worden geregistreerd binnen de vijftien dagen. De commandverklaring en de aanvaarding ervan moeten ‘zuiver en eenvoudig’ gebeuren. Dat betekent dat de werkelijke koper alle voorwaarden van de oorspronkelijke overeenkomst -zoals onder andere de prijs- respecteert en ongewijzigd laat.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Lees meer

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij