Miserietaks daalt niet in erfeniskwesties

Vanaf 1 januari daalt het verdelingsrecht, beter bekend als de miserietaks, opnieuw van 2,5 procent naar 1 procent, zo werd in het Vlaamse regeerakkoord afgesproken. Bij nader toezien daalt het tarief enkel in situaties van echtscheidingen, en niet in situaties waarbij erfgenamen samen onroerend goed erven.

De verdeeltaks is grosso modo verschuldigd in twee situaties. De bekendste is die waarbij een gehuwd koppel of een paar dat minstens een jaar wettelijk samenwoont, uit mekaar gaat, en één van de partners de gezinswoning verwerft door het deel van de ander af te kopen. Maar de taks is ook verschuldigd als enkele erfgenamen samen een onroerend goed erven, en één van hen de anderen uitkoopt.

In zulke gevallen is degene die het goed verwerft, de taks verschuldigd. Vroeger was dat een taks van 1 procent op de totale waarde van het goed, in 2012 werd dit opgetrokken tot 2,5 procent. Die verhoging leidde tot veel protest, waarbij de taks tot miserietaks werd omgedoopt.

In juli werd in het Vlaamse regeerakkoord ingeschreven dat de miserietaks opnieuw verlaagd zou worden, en werd daarbij verwezen naar echtscheidingssituaties. Bij de Septemberverklaring bleek dat de verlaging op 1 januari 2015 ingaat.

Bij nader toezien blijkt dat de regering wel degelijk het terugschroeven tot 1 procent enkel bedoelt voor echtscheidingsgevallen, en dat het tarief 2,5 procent blijft in gevallen waar een erfgenaam de andere erfgenamen uitkoopt. 

In echtscheidingsgevallen werd bij de verhoging goed twee jaar geleden een correctie ingevoerd: op een zogeheten abattement van 50.000 euro (te verhogen met 20.000 euro per kind in het gezin) was de taks niet verschuldigd. Dat bedrag mocht dus worden afgetrokken van de waarde van het huis vooraleer de taks werd berekend. Nu wordt in deze situatie teruggekeerd naar het oude systeem, en wordt dus ook het abattement weer afgeschaft.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons